Foto: DELFI

Veselības ministrija (VM) sākusi dienesta pārbaudi Nacionālajā veselības dienestā saistībā ar e-veselības informācijas sistēmu ieviešanu un plānoto e-pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu.

Dienesta pārbaudē paredzēts izvērtēt amatpersonu rīcību saistībā ar e-darbnespējas lapu un e-receptes ieviešanu, uzsākto e-veselības informācijas sistēmu ieviešanu un plānoto e-pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu pilnā apjomā.

Tāpat plānots izvērtēt amatpersonu rīcību par veiktajām aktivitātēm projekta "E-veselības integrētās informācijas sistēmas attīstība" ieviešanas pārvaldības un uzraudzības nodrošināšanā un konstatēto trūkumu novēršanā.

Jau ziņots, ka veselības ministre Anda Čakša šonedēļ ierosinās dienesta izmeklēšanu, lai izvērtētu, kāpēc e-veselības projekts ir ticis un joprojām tiek vadīts tik sliktā veidā.

Čakša Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka e-veselības projekta īstenošanā ir ļoti daudz neizdarību, tostarp tās vērojamas arī šobrīd. Viņu apbēdina, ka projekta ieviešanas gaitā ir bijis tik daudz sliktu lēmumu.

E-veselības projekts ir bijis ļoti slikti vadīts, sacīja politiķe. Jaunais produkts ir lietojams, bet ir aizmirsts, ka tam ir jābūt savienojamam ar esošajām sistēmām, piebilda ministre.

E-veselības projekta izstrādātājs ir Nacionālais veselības dienests. Gadiem vilktajā projektā ir iztērēti daudzi miljoni eiro, un pašlaik notiek gatavošanās, lai gada izskaņā e-veselības vidē sāktu izrakstīt elektroniskās darbnespējas lapas, bet vēlāk - arī e-receptes, kuras gan ārsti vēl kādu laiku varēs izrakstīt gan elektroniski, gan papīra formātā.

Jaunās e-veselības sistēmas ir saņēmušas ārstu kritiku, kuri uzskata, ka produkts nav īsti gatavs, lai dzīvē sāktu tā ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!