Foto: DELFI
Rīgas dome Satversmes tiesā (ST) iesniegusi pieteikumu saistībā ar pedagogu atalgojuma noteikumiem.

Rīgas dome ST vērsās par Ministru kabineta 5.jūlija noteikumiem "Par valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs" un noteikumu konkrēta punkta atbilstību Satversmes 1.pantam un 91.pantam.

Kā informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, pieteikums tiesā saņemts vakar, 8.novembrī, savukārt lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikumu to darīt ST ir jāpieņem līdz 8.decembrim.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) iepriekš skaidroja, ka bija ārkārtīgi svarīgi apkopot visus aktuālos atalgojuma datus pirms vēršanās tiesā. Dome tādā veidā mēģināšot dabūt no valsts finansējumu, lai izlīdzinātu pedagogu algas un attiecīgi reformas rezultātā ceturtdaļa skolotāju netiktu aizvainoti.

Ušakovs uzsvēra, ka dome vērsīsies ST par koeficientiem, kas paredz, ka visās citās lielajās pilsētās skolēnu un skolotāju skaita attiecībai jābūt 15,5:1, bet Rīgā - 16,5:1. Viņš uzsvēra, ka nevar vērsties tiesā par to, ka 26% pedagogu reformas rezultātā samazinās algas, bet var vērsties par to, ka noteiktie koeficienti diskriminē Rīgas skolotājus.

Rīgas domes mēra vietnieks Andris Ameriks (GKR) pastāstīja, ka, salīdzinot skolu, kurā ir 500 bērni, Rīgā un tāda paša izmēra skolu Jūrmalā, galvaspilsētas skola saņem par 6% mazāku finansējumu.

Viņš sacīja, ka ar pašvaldības budžeta dotāciju palīdzību šī finansējuma atšķirība ir samazināta līdz 1,5%.

"Tas ir diskriminējoši. Pašvaldībai nav citas iespējas kā caur ST aizstāvēt savas tiesības. Ministru kabineta noteikumos šī norma par skolēnu un skolotāju skaita attiecību ir diskriminējoša gan Rīgai, gan arī vairākām citām pašvaldībām," pauda Ameriks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!