Foto: DELFI

Pēc plašām diskusijām Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija virzīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, precizējot gadījumus, kad no darba var atlaist valstij nelojālus pedagogus.

Sākotnēji likumprojekts paredzēja, ka gadījumos, ja skolotājs nav ievērojis pienākumu "veidot izglītojamā attieksmi pret sevi, citiem, darbu, dabu, kultūru, sabiedrību un valsti, audzināt krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus — Latvijas patriotus" darba devējam ir pienākums nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar pedagogu.

Vienlaikus tika paredzēts darba devējam pienākums nekavējoties izbeigt darba tiesiskās attiecības ar pedagogu vai izglītības iestādes vadītāju, ja viņš nav lojāls Latvijas Republikai un Satversmei.

Grozījumi izsauca skaļas debates nozares pārstāvju vidū. Šīs likuma normas no budžeta pavadošās likumprojekta paketes lūdza izslēgt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, frakcija "Saskaņa", Latvijas Pašvaldību savienība, kā arī Saeimas Juridiskais birojs. Priekšlikumu izteicēji aicināja konkrētos grozījumus skatīt ierastajā kārtībā, vētījot trīs lasījumos.

Ņemot vērā izteiktos iebildumus, Ministru kabinets (MK) iesniedza vairākus jaunus priekšlikumus, precizējot gadījumus, kad no darba var atlaist valstij nelojālus pedagogus.

Piemēram, lemts papildināt 30. panta ceturtās daļas pirmo teikumu pēc vārdiem "kura ir lojāla Latvijas Republikai un tās Satversmei" ar vārdiem "tostarp nepārkāpj diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes pret personu aizliegumu".

Tāpat MK iesniegtie un komisijas atbalstītie priekšlikumi paredz – ja pedagogs vai izglītības iestādes vadītājs nav lojāls Latvijas Republikai un Satversmei un nav ievērojis iepriekš minēto pienākumu un ja to konstatē Izglītības kvalitātes valsts dienests vai darba devējs, personai aizliegts ieņemt izglītības iestādes vadītāja vai pedagoga amatu.

Vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien turpina skatīt priekšlikumus nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu otrajam, galīgajam lasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!