Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kategoriski iebilst priekšlikumam atteikties no KNAB priekšnieka amata pretendentu vārdu publiskošanas līdz pat konkursa noslēgumam, kā arī personāla atlases kompānijas piesaistīšanai pretendentu izvērtēšanā.

Ar šiem priekšlikumiem dienesta ziņojumā, kurā sniegta informācija par KNAB priekšnieka atlases komisijas līdzšinējo darbību, kā arī priekšlikumi risinājumiem attiecībā uz iestādes vadības darba organizāciju, klajā nācis Valsts kancelejas (VK) direktors Mārtiņš Krieviņš.

KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte skaidroja, ka šādu ierosinājumu VK jau pauda Ministru kabineta noteikumu par KNAB priekšnieka atlasi sagatavošanā. Jau tobrīd KNAB pret to iebilda, uzskatot, ka pretendentu vārdi jāpublisko uzreiz pēc to pieteikumu saņemšanas, lai sabiedrība varētu ar tiem iepazīties un informēt par kandidātu iespējamiem reputācijas riskiem.

Līdz ar to KNAB kategoriski iebilst minētajam VK ierosinājumam un atgādina, ka iepriekš konkursa pretendenti bija zināmi no pieteikšanās brīža. Tāpat birojs vērš uzmanību, ka VK ierosinājums ir pretrunā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām, jo atbilstoši rekomendācijām KNAB priekšnieka atlases kārtībai jābūt atklātai un caurskatāmai, iespējami novēršot politisko ietekmi uz KNAB priekšnieka atlases procedūru.

Papildus VK direktora ziņojumā tiek rosināts kandidātu vadības kompetenču izvērtēšanai piesaistīt profesionālu personāla atlases kompāniju, jo neatkarīga kompetenču izvērtēšana būtu būtisks palīgs konkursa komisijai. KNAB jau iepriekš pauda, ka iebilst pret šo ierosinājumu. Lai ievērotu Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto par lietderīgu un efektīvu rīcību ar publiskas personas finanšu līdzekļiem, KNAB uzskata, ka nav lietderīgi piesaistīt ārpakalpojumu personāla atlasē. "Valsts pārvaldei ir jāspēj pašai atlasīt personālu," norāda birojā.

Pārējie ierosinājumi ir jāvērtē atbilstoši Eiropas Padomes Starpvalstu pretkorupcijas grupas (GRECO) un OECD Latvijai izteiktajām rekomendācijām saistībā ar KNAB neatkarību un priekšnieka atlases procesu, nodrošinot, ka atlases kārtība ir atklāta un caurskatāma, iespējami novēršot politisko ietekmi uz atlases procedūru un nodrošinot godīgu pretendentu konkurenci, uzsver birojā.

Kā ziņots, kad bez rezultātiem beidzās izsludinātais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu, Kučinskis parakstīja rezolūciju VK direktoram, lūdzot divu nedēļu laikā sniegt priekšlikumus par risinājumu KNAB vadības darba organizācijai un priekšlikumus biroja pārraudzībā.

Pēc tam, izpildot premjera uzdevumu, VK direktors iesniedza ziņojumu par tālāko rīcību attiecībā uz šo iestādi, kurā cita starpā norāda, ka KNAB priekšnieka amata konkursā vajadzētu atteikties no pretendentu vārdu publiskošanas līdz pat konkursa noslēgumam.

VK direktors paskaidroja, ka šāds risinājums būtu vēlams, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, kas ļaujot secināt, ka kandidātu vārdu publiskošana neuzlabo konkursa procesa kvalitāti. Efekts esot pretējs - gan potenciālie kandidāti, gan arī nozares profesionāļi atzīst, ka informācijas nonākšana publiskajā telpā pirms komisijas galīgā lēmuma rada riskus pretendentu darba un dienesta attiecību turpināšanai, ja viņi netiek atzīti par konkursa uzvarētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!