Foto: Publicitātes foto

Rīgas cirka turpmākai darbībai nepieciešamas pārmaiņas – tam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu, secinājusi Kultūras ministrija (KM).

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale portālam "Delfi" pavēstīja, ka šāds lēmums pieņemts pēc Rīgas cirka darbības stratēģijas 2017.-2020. gadam un Mākslinieciskās koncepcijas par Rīgas cirka kā daudzfunkcionāla laikmetīgā cirka mākslas un citu pasākumu norises vietas izveidi izvērtēšanas.

KM ieskatā Latvijā ir jāturpina attīstīt cirka mākslu, kurai ir vairāk nekā 120 gadu vēsture, un cirkam jākļūst par starpdisciplināru pasākumu norises vietu. "Īpaši jāattīsta cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas, rēķinoties ar to, ka no 2018. gada būs jāatsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos," uzsver KM.

Ministrijā arī piebilst, ka Rīgas cirka ēka ir viens no Eiropā vecākajiem, speciāli cirka darbībai projektētajiem namiem, kuram piešķirts valsts nozīmes kultūrvēstures pieminekļa statuss. „Rīgas cirka ēkai ir nepieciešama renovācija un atdzimšana jaunā kvalitātē, tādēļ jau šobrīd ir jāpilnveido cirka mākslas darbības modelis, lai, veicot cirka ēkas renovācijas darbus pēc iespējas efektīgāk, tiktu izmantots ēkas potenciāls cirka mākslas un citām skatuves mākslas jomām," uzsver KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Valdība šā gada jūlijā atbalstīja 263,2 tūkstošu eiro piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Rīgas cirka vajadzībām. 188,3 tūkstoši eiro izmantoti Rīgas cirka ēkas (Merķeļa ielā 4) fasādes sienas nostiprināšanai, bet 44,7 tūkstoši eiro - padziļinātai ēkas tehniskajai apsekošanai. Pašlaik Rīgas cirka ēkā norit tehniskā izpēte un skatītāju drošības dēļ cirka izrāžu norise ir liegta.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija atbalstījusi Zemkopības ministrijas virzītos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kuri no 2018. gada 1. janvāra liedz izrādīt savvaļas dzīvniekus publiskos pasākumos un priekšnesumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!