Foto: LETA
Rīgas Pašvaldības policija (RPP) jaunajā gadā sola efektīvu cīņu ar pārdevējiem, kas pusaudžiem nelikumīgi tirgos enerģijas dzērienus.

Neskatoties uz to, ka Administratīvo pārkāpumu kodekss jau kādu laiku paredz atbildību par enerģijas dzērienu pārdošanu pusaudžiem, šogad RPP nav pieķērusi nevienu pārdevēju šādā pārkāpumā, pastāstīja RPP preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Enerģijas dzērienu tirgošanas kontrolē policijai līdz šim nebija instrumenta šādu gadījumu atklāšanā, proti, tā nevarēja likumīgi veikt kontrolpirkumus.

Taču tagad ir veikti grozījumi Ministru kabineta noteikumos un policija efektīvi varēs strādāt arī šajā virzienā. Policija jau vairākus gadus drīkst iesaistīt pusaudžus kontrolpirkumos, lai konstatētu, vai nepilngadīgajiem netiek tirgots alkohols un cigaretes. RPP šogad konstatējusi 74 gadījumus, kad pusaudžiem tirdzniecības vietās pārdotas šīs preces, norādīja Sadovskis.

Sadovskis pastāstīja, ka kontrolpirkumiem pusaudži tiek atrasti starp policistu darbinieku ģimenes locekļiem vai paziņām. Tāpat arī internetā policija jauniešiem un viņu vecākiem bija izplatījusi aicinājumu pietiekties šādai iespējai.

Jau ziņots, ka decembra beigās valdība atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos, kas paredz policijas tiesības pusaudžus iesaistīt kontrolpirkumos, lai konstatētu, vai bērniem tiek tirgoti enerģijas dzērieni un elektroniskās smēķēšanas ierīces.

Pašreiz Ministru kabineta noteikumos par Kontrolpirkumu veikšanas kārtību nav ietverti izstrādājumi, kas tiek regulēti Tabakas likumā un Enerģijas dzērienu aprites likumā, proti, augu smēķēšanas produkti, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to uzpildes tvertnes un enerģijas dzērieni.

Grozījumi paredz, ka nepilngadīgas personas var tikt iesaistītas kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu minēto preču aprites noteikumu ievērošanu. Vienlaikus, lai novērstu to, ka noteikumos ir izdarāmi grozījumi ikreiz, kad normatīvajos aktos tiek iekļauts jauns aizliegums pārdot konkrētu preci pusaudžiem, noteikumi ir paplašināti, nosakot, ka nepilngadīgie var tikt iesaistīti kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu jebkuras likumīgā apritē esošas preces aprites ierobežojumu ievērošanu.

Minētie grozījumi sagatavoti, pamatojoties uz šovasar spēkā stājušos Enerģijas dzērienu aprites likumu, kurā noteikts aizliegums enerģijas dzērienus pārdot personām, kuras jaunākas par 18 gadiem.

Tāpat grozījumi paredzēti, ņemot vērā, ka šopavasar stājās spēkā jauns "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums". Saskaņā ar šo likumu tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertnes aizliegts pārdot nepilngadīgajiem.

Administratīvo pārkāpumu kodekss, piemēram, par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem paredz naudas sodu pārdevējam no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajām personām - no 350 līdz 700 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!