Foto: Publicitātes attēli
Piektdien, 10. februārī, Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) "Gada balvas medicīnā 2016" pasniegšanas ceremonijā balvu par mūža ieguldījumu medicīnā saņēma patoloģe Maiga Skudra (titulbildē) un neirologs profesors Juris Bērziņš, portālu "Delfi" informēja LĀB pārstāve Sendija Burka-Šaicanova.

Patoloģe Skudra sākotnēji domājusi strādāt ginekoloģijā vai osteoloģijā. Par sekcijām nemaz negribējusi domāt, to laikā stāvējusi tuvāk durvīm. Tomēr Skudra izvēlējās patologanatomiju un nu jau 64 gadus strādā Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, 30 no tiem viņa ir vadījusi Patologanatomijas nodaļu. Arī vēl tagad pāris reižu nedēļā viņa sēžas pie mikroskopa, lai pētītu ādas slimības.

Otrs "Gada balvas par mūža ieguldījumu medicīnā" saņēmējs ir profesors Bērziņš (bildē zemāk) – medicīnas zinātņu doktors, neirologs un algologs. Savas profesionālās gaitas Bērziņš sāka 1952. gadā Rīgas 1. slimnīcā, bet no 1972. gada strādāja Paula Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas nodaļā, kur bija arī nodaļas vadītājs. Profesors ir 16 grāmatu autors un līdzautors.

Foto: Publicitātes attēli

Jau ziņots, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs laika posmā no pagājušā gada 30. novembra līdz šī gada 15. janvārim varēja nobalsot par savu labākā mediķa kandidātu nominācijās "Gada ārsts", "Gada zobārsts", "Gada farmaceits", "Gada funkcionālais speciālists", "Gada māsa", "Gada vecmāte" un "Gada ārsta palīgs".

Šogad LĀB balsojumā kopā balsots vairāk nekā 6000 reižu. Tiesa gan, kā arī iepriekšējos gados, čaklākie balsotāji ir Latgales pusē, bet šogad balsotāju skaits pieaudzis arī Rīgā un Vidzemē, atzīmē Burka-Šaicanova.

Nominācijā "Gada ārsts" balsots par 632 ārstiem, bet kopumā sabiedrības balsojumā paldies teikts gandrīz 1600 dažādiem medicīnas speciālistiem.

Nomināciju "Gada ārsts" saņēma Māris Apšvalks, kurš strādā Tuberkulozes un plaušu slimību centrā Stopiņu novadā. Savukārt nominācijā "Gada zobārsts" balvu saņēma Svetlana Puka, kura strādā ārsta praksē zobārstniecībā Balvos.

Balvu nominācijā "Gada farmaceits" saņēma Daugavpils "Mēness aptiekā" strādājošā Lilija Cirse. Balvu nominācijā "Gada funkcionālais speciālists" saņēma Liene Cipule no Rīgas, kura strādā klīnikā "DiaMed".

Melita Strazdiņa, kura strādā Aizkraukles slimnīcas poliklīnikā, saņēma balvu nominācijā "Gada māsa". Par "Gada vecmāti" kļuva Iveta Reķe, kura strādā Cēsu klīnikā. Savukārt nominācijā "Gada ārsta palīgs" balvu ieguva Ineta Skučenkova, kura strādā , Vitas Norenbergas ģimenes ārsta praksē, kas atrodas Laidzē.

Katras nominācijas uzvarētājs saņēma galveno balvu – mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, – dzīvību un veselību, kā arī citas dāvanas.

"Gada balva medicīnā" tika pasniegta arī nominācijā "Gada docētājs medicīnā", kurā uzvarētāju nosaka medicīnas studentu balsojums un kurā visvairāk balsu ieguva Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedras profesors kardiologs Gustavs Latkovskis.

Nominācijā "Gada cilvēks medicīnā" balva tika piešķirta Alūksnes slimnīcas valdes priekšsēdētājai internistei Marutai Kauliņai (bildē zemāk), bet par "Gada slimnīcas" titula saņēmēju kļuva Liepājas reģionālā slimnīca.

Foto: Publicitātes attēli

"Gada balvā medicīnā" šogad bija arī jaunums – veselības ministre Anda Čakša pasniedza trīs Ekselences balvas: Onkoloģisko pacientu biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētājai Gunitai Berķei par ieguldījumu veselības veicināšanā, Rīgas Stradiņa universitātes rektoram profesoram Jānim Gardovskim par ieguldījumu izglītībā un zinātnē un Veselības ministrijas galvenajai speciālistei ginekoloģijā un dzemdniecībā profesorei Dacei Rezebergai par ieguldījumu mātes un bērna veselības aprūpes jautājumu veicināšanā.

"Gada balvas medicīnā 2016" svinīgo pasākumu varēs noskatīties LNT kanālā 12. februārī plkst. 15.50.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!