Šogad 1. martā, kas ir pirmā ienākumu deklarāciju iesniegšanas diena, iedzīvotāju aktivitāte bija desmit reizes lielāka nekā tajā pašā dienā pērn, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ilze Cīrule.

Iepriekšējā gadā pirmajā dienā deklarācijas iesniedz ap sešiem tūkstošiem iedzīvotāju, bet trešdien - 60 000. Kā ziņots, VID elektroniskā sistēma šādu slodzi neizturēja un "sabruka". Patlaban gan tā atkal darbojas.

Cīrule novērojusi, ka lielākā daļa apmeklētāju, kas ieradās VID birojā, lai deklarācijas iesniegtu papīra formā, to dara brīvprātīgi, lai atgūtu iedzīvotāju ienākuma nodokli dažus desmitu eiro apmērā no attaisnotajiem izdevumiem par medicīnu, izglītību u.c.

Viņas vērtējumā lielo aktivitāti izraisījusi "vispārēja nabadzība", jo cilvēkiem ir svarīgi šo naudu atgūt pēc iespējas ātrāk, viņiem trūkst naudas.

VID vadītāja atzīst, ka šie brīdinošie signāli liecina, ka nodokļu reforma ir nepieciešama. Kā ziņots, trešdien Finanšu ministrija atklāja nodokļu reformas ieceres, kas cita starpā paredz palielināt neapliekamo minimumu un samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Savukārt attiecībā uz diferencēto neapliekamo minimumu Cīrule atgādināja, ka VID mājaslapā ir pieejams kalkulators. Tomēr, ja tie, kam pienākas nodokļa atmaksas, līdz maijam nebūs tām pieteikušies, tad VID ar šiem iedzīvotājiem sazināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!