Foto: Shutterstock
Bankas aktīvi meklē uzņēmumus, ko kreditēt, bet tiem ir jābūt ar stabilu finanšu plūsmu, šodien Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā biznesa forumā atzina banku pārstāvji.

AS "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis stāstīja, ka bankas ir gatavas finansēt uzņēmumus, kas ir izpildījuši vairākus priekšnosacījumus aizdevuma saņemšanai. "Bankas kreditēs dzīvotspējīgus uzņēmumus ar pārredzamu naudas plūsmu un izaugsmes iespējām. Tie uzņēmumi, kuriem ir stabili finanšu rādītāji, jau tiek kreditēti," skaidroja baņķieris.

Uzņēmumam, vēršoties pie bankas pēc aizdevuma, jārēķinās, ka tas projektā iegulda arī savus līdzekļus, nevis tikai jāpaļaujas uz Eiropas naudu vai garantijām, jo tādējādi uzņēmums pierāda, ka ir gatavs uzņemties atbildību. "Swedbank" vadītājs ieteica uzņēmējiem, pirms doties uz banku, iejusties bankas lomā un pajautāt sev, vai konkrēto projektu būtu gatavs finansēt.

Tajā pašā laikā Mančinskis norādīja, ka "Swedbank" nekreditēs jaunos uzņēmumus, savukārt pret uzņēmumiem, kuri veikuši veiksmīgu restrukturizāciju, banka ir vēlīgāka.

VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš informēja, ka arī "Hipotēku banka" jau kreditē uzņēmumus ar labiem projektiem, bet kredīta pakalpojums tiek atteikts tiem, kas nevar pierādīt, ka ieguldītā nauda tiks atgūta. "Visai bieži uzņēmēji zina, kā tiks dibināts uzņēmums, kur tiks būvēta ražotne, kā tas tiks paveikts, tomēr ne vienmēr viņi var pateikt, kas pirks saražoto preci."

Arī riska kapitāla investora "BaltCap Latvia" pārstāvis Mārtiņš Jaunarājs norādīja, ka "BaltCap" uzņēmējiem piedāvā riska kapitālu divās programmās, kuru kopējais apjoms ir vairāk nekā 50 miljoni eiro (35 miljoni latu), un šo programmu ietvaros tiek meklēti uzņēmumi ar izaugsmes iespējām, kas ir vērsti uz eksportu un kurus būtu izdevīgi pārdot. "Mēs esam izvēlīgi un nākamgad plānojam investēt piecos uzņēmumos," norādīja Jaunarājs.

Jau ziņots, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra šodien organizē uzņēmējdarbības attīstībai veltītu biznesa forumu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja aģentūras pārstāve Vineta Vilistere-Lāce.

Desmit diskusijās un 15 stendos uzņēmēji varēs iegūt informāciju par finanšu resursu pieejamību, eksporta iespējām ārvalstīs, Eiropas Savienības fondiem biznesa attīstībai un atbalstu jaunām idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!