Foto: LETA

Baltijas valstīm un ASV jāturpina stratēģiskā partnerība drošības un aizsardzības jomā, tiekoties ar ASV valsts sekretāru Reksu Tillersonu, mudināja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

"Pirmās tikšanās ar jauno ASV administrāciju Minhenes Drošības konferences laikā mums ir snieguši pārliecību par ASV nemainīgo atbalstu NATO un Baltijas valstu drošībai," teica Rinkēvičs. Tāpat ASV viceprezidenta vēstījums vizītes laikā Briselē ir radījis mūsos stingru pārliecību par ASV ieinteresētību turpināt sadarbību ar Eiropas Savienību (ES)."

Mēs vēlamies, lai šie abpusējie pozitīvie signāli transformētos Transatlantiskās dienaskārtības jautājumu aktīvā tālākā risināšanā – cīņā ar starptautisko terorismu, kiberdrošības un stratēģiskās komunikācijas attīstīšana, enerģētiskās drošības un ekonomiskās sadarbības pilnveidošanā," uzsvēra Rinkēvičs, aicinot, ASV saglabāt nepārtrauktu klātbūtni Baltijas valstu reģionā.

Vēstīts, ka februāra vidū notikušajā Minhenes drošības konferencē ASV viceprezidents Maiks Penss stingri atbalstīja NATO un uzsvēra, ka Amerikas Savienotās Valstis būs nelokāmas savā atbalstā aliansei. Vienlaikus Penss uzsvēra nepieciešamību organizācijas dalībvalstīm atvēlēt vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzības tēriņiem – slieksni, kuru pērn sasniegušas tikai piecas no 28 alianses dalībvalstīm.

Rinkēvičs ASV valsts sekretāram Tillersonam pateicās par līdzšinējo iesaisti Baltijas valstu reģionā – labā sadarbībā aizsardzības un ekonomikas jomā. Rinkēvičs atgādināja, ka nākamgad Latvijas tēriņi aizsardzībai sasniegs 2% barjeru.

Ārlietu ministrs aicināja ASV sadarboties kiberdrošības un stratēģiskās komunikācijas jomā, tostarp nosūtot ASV ekspertus NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā Rīgā.

Rinkēvičs arīdzan pauda Latvijas atbalstu atvērtai un uz starptautiskiem noteikumiem balstītai brīvajai tirdzniecībai: "Transatlantiskās sadarbības kontekstā esam gatavi turpināt tirdzniecības sarunas starp ES un ASV atjaunotā tirdzniecības un investīciju partnerības līguma sarunu vai arī citā formātā, tiklīdz ASV administrācija būtu tam gatava."

Otrdien, 28. martā, Baltijas ārlietu ministri Vašingtonā tikās ar ASV valsts sekretāru Tillersonu, lai pārrunātu Baltijas valstu reģiona un ASV sadarbību drošības politikas jomā, tostarp NATO ietvaros un transatlantiskās attiecības ES un ASV ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!