Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnas, izmantojot mazas aviācijas lidmašīnas, tiks izvietotas Latvijas austrumu pierobežā, portālu "Delfi" informēja PVD.

Kā skaidro dienestā, meža dzīvnieku vakcinācijai izmanto novājinātu trakumsērgas vīrusa SAD BERN MSV Bio 10 celmu saturošu vakcīnu "Lusvulpen", kas iestrādāta zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma iekšpusē. Iedzīvotājiem, pamanot vakcīnu, kas izskatās kā brūnas krāsas kubiņš, nedaudz mazāks par sērkociņu kastīti, nevajadzētu to aiztikt, norāda PVD.

Vakcīna nav bīstama ne cilvēkam, ne apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu – tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta. Tāpat vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr, to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta.

Vakcīnas tiks izvietotas austrumu pierobežā 19 245 kvadrātkilometru teritorijā. Vakcīnu izvietošanu plānots pabeigt līdz maija beigām.

Kā skaidro PVD, trakumsērga Latvijā ir izskausta. Pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

Tomēr, lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, PVD aicina veikt mājas dzīvnieku, īpaši lauku sētās turēto, vakcināciju pret trakumsērgu.

Trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!