Foto: LETA
Novirzot papildu 80 miljonus eiro ārstniecības personu darba samaksas palielināšanai, nākamgad būtu iespējams palielināt algu ārstiem, māsām un māsu palīgiem, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

VM veikusi detalizētus aprēķinus par ieguvumiem pacientiem nozares budžeta palielinājuma gadījumā. Saistībā ar Eiropas Komisijas (EK) atļauto budžeta deficīta atkāpi – 110 miljoniem eiro – un papildu finansējumu no valsts budžeta – 80 miljoniem eiro – 2018. gadā būtu iespējams ne tikai par 40% samazināt rindas uz ambulatorajiem pakalpojumiem, bet arī par 25% samazināt rindas uz rehabilitācijas un paliatīvās aprūpes pakalpojumiem.

Tāpat papildu finansējums ļautu par 10% samazināt rindas uz endoprotezēšanas operācijām un nodrošināt papildu ārstēšanu 1925 C hepatīta un HIV/AIDS pacientiem.

Vienlaikus būtiski tiktu samazināts gaidīšanas laiks uz valsts apmaksātu ārsta konsultāciju vai izmeklējumu, nodrošinot, ka tā tiek sniegta ne vēlāk kā 90 dienu laikā.

Līdz ar papildu 80 miljonu eiro novirzīšanu vidējo darba samaksu ārstiem varētu palielināt līdz 1209 eiro (šobrīd 859 eiro); māsām līdz 730 eiro (šobrīd 537 eiro), māsu palīgiem – 484 eiro (šobrīd 400 eiro).

Jau ziņots, ka šogad reformu īstenošanai veselības nozarē no EK atļautās budžeta deficīts atkāpes 12,3 miljoni eiro novirzīti reformām onkoloģijas jomā, savukārt 22 miljoni eiro piešķirti, lai veiktu nepieciešamās reformas rindu mazināšanai pie speciālistiem, diagnostiskajiem izmeklējumiem, dienas stacionārā un ambulatorajā rehabilitācijā un reformām valsts kompensējamo medikamentu nodrošināšanai C hepatīta pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!