Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) darbinieki piektdien gatavojas nosūtīt vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, turklāt netiek izslēgtas iespējas streikot, ja vēstulē izteiktās prasības netiks pildītas.
TOS direktoru Valdi Zatleru veselības ministrs Āris Auders atstādināja no ieņemamā amata, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu ierosināt krimināllietu par iespējamiem finanšu pārkāpumiem medicīnisko preču iepirkšanā.

Slimnīcas galvenā māsa Inese Rantiņa aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban tiek vākti slimnīcas darbinieku paraksti, lai vēstuli jau piektdien varētu nosūtīt masu medijiem, premjeram Einaram Repšem un Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

Vēstulē slimnīcas darbinieki lūdz atjaunot amatā Zatleru, kā arī izskaidrot patlaban notiekošo, jo nevienas personas vaina uzrādītajās apsūdzībās nav pierādīta. Ja vēstulē izvirzītās prasības netikšot izpildītas, slimnīcas darbinieki apsver iespēju uzsākt streiku. Slimnīcas arodorganizācija no Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības jau esot paņēmusi streika pieteikšanas veidlapas. Slimnīcā ir aptuveni 500 darbinieki.

Rantiņa informēja, ka par savu turpmāko likteni ir satraukušies arī Zatlera pacienti. Uz slimnīcu zvanot pacienti no rajoniem un jautājot, kas notiks ar viņiem turpmāk. Zatlers esot vienojies ar 7.nodaļas vadītāju Valdi Andersonu par to, ka viņš koordinē šo situāciju, nozīmējot pacientiem citas operāciju dienas vai arī nozīmējot viņus pie cita ārsta, ja pacients tam piekrīt. Zatlers galvenokārt veica gūžas un ceļu endoprotezēšanas operācijas.

Pēc Rantiņas teiktā, Veselības ministrijas rīkojumā nav arī skaidri saprotams, vai Zatlers var turpināt ārstnieciskos pienākumus. Rīkojumā ir tikai norādīts, ka Zatlers ir atstādināts no amata pēc Darba likuma 58.panta, kas paredz, ka atstādināšana no darba ir ar darba devēja rakstveida rīkojumu noteikts pagaidu aizliegums darbiniekam atrasties darba vietā un veikt darbu, par atstādināšanas laiku viņam neizmaksājot darba samaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!