Foto: AFP/Scanpix

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" saņēmusi pretenziju no SIA "Rimi Latvia", kas pēc dzīvnieku aizstāvības organizācijas pārstāvju domām ir uzskatāma par centieniem ierobežot tiesības uz vārda brīvību. Savukārt "Rimi" pārmetumus noraida un aicina biedrību risināt dzīvnieku labturības jautājumus pēc būtības.

Kā portālu "Delfi" informēja biedrība, "Dzīvnieku brīvība" saņēmusi no "Rimi" vēstuli, ka biedrības rīcība, publicējot petīciju vietnē "rimi.olucena.lv" ar aicinājumu "Rimi" atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības, pārkāpjot uzņēmuma tiesības uz vārdisko un figuratīvo preču zīmi (nosaukuma un logo).

"Neticami, bet uzņēmums, kas pretendē būt par tirgus līderi, ne tikai rupji pārkāpj savu deklarēto sociālās atbildības politiku, bet arī vēršas pret sabiedrisko organizāciju, kas aicina "Rimi" novērst dubultstandartus attiecībā uz dzīvnieku labturību," norāda biedrības "Dzīvnieku brīvība" vadītājs Aivars Andersons. "Ar šādu rīcību "Rimi" ne tikai atbalsta cietsirdību pret dzīvniekiem, bet arī maldina patērētājus un cenšas ierobežot aktīvistu vārda brīvību."

Biedrība skaidro, ka likums ierobežo preču zīmju lietošanu komercdarbībā, lai novērstu negodprātīgu konkurenci un patērētāju maldināšanu, taču nav piemērojams, lai ierobežotu demokrātisku diskusiju un vārda brīvību.

Tikmēr "Rimi" kategoriju departamenta direktors Milans Blūms portālam "Delfi" uzsver, ka uzņēmums nekādā veidā neapstrīd organizācijas tiesības runāt par tai aktuālo jautājumu, taču atgādina, ka preču zīmju izmantojumu nosaka normatīvie akti, kurus aicina ņemt vērā

"Par organizācijas "Dzīvnieku brīvība" aktivitātēm tikām informēti vēstulē, kurā organizācija draudēja ar ārvalstu partnerorganizācijas finansētu nomelnošanas kampaņu. Mēs esam par dzīvnieku labturības ievērošanu un uzlabošanu, taču kategoriski iebilstam šantāžai kā sadarbības un komunikācijas formai," pauž Blūms, piebilstot, ka ir dīvaini, ka organizācija vēršas tikai pret vienu tirgotāju.

"Rimi" skaidro, ka uzņēmums rūpīgi seko dzīvnieku labturības jautājumiem savu piegādātāju ražotnēs. Nekādi dzīvnieku labturības pārkāpumi nevienā no "Rimi" piegādātāju ražotnēm nav konstatēti, uzsver uzņēmumā.

Uzņēmumā norāda, ja patiešām ir vēlēšanās mainīt dzīvnieku turēšanas kartību, šis jautājums jāskata sadarbībā ar likumdevējiem. Tāpat ir jāvairo pircēju zināšanas par dažādajām izvēles iespējām, iegādājoties olas, jo pagaidām tikai 2% pircēju izvēlas brīvi audzētu vistu olas.

Kā informēja biedrībā, SIA "Rimi Latvia" biedrībai nosūtītajā pretenzijā apgalvo, ka "Rimi" nosaukuma un logo izvietošana biedrības veidotajā mājas lapā bez uzņēmuma piekrišanas esot nelikumīga, un pieprasa pārtraukt šo preču zīmju izmantošanu biedrības informatīvajos materiālos.

Vēstulē arī norādīts, ka gadījumā, ja tas netiks izdarīts līdz 11. augustam, uzņēmums pret biedrību izmantošot likumā paredzētos līdzekļus savu tiesību aizsardzībai.

Jau vēstīts, ka 1. augustā dzīvnieku aizstāvības organizācija "Tušti narvai" publicēja video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiek pārdotas arī Latvijā ar "Rimi" privāto preču zīmi. Dokumentālajos materiālos, kas iegūti šovasar vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos, ir redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!