Foto: AFP/Scanpix
Līdz šim putnu gripa Latvijā nav konstatēta ne mājputniem, ne savvaļas putniem, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

PVD sadarbībā ar pilnvarotajiem veterinārārstiem šogad putnu pavasara migrācijas laikā - no 10. aprīļa līdz 3. maijam - plānoja apmeklēt kopumā 30 piemājas mājputnu saimniecības, lai noņemtu paraugus un nosūtītu laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu. Rezultātus plānots apkopot nākamnedēļ, jo saskaņā ar Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojumu 3.maijs ir pēdējā diena, kad pilnvarotie veterinārārsti noņemtos asins paraugus no mājputniem var iesūtīt "BIOR" laboratoriskai izmeklēšanai uz putnu gripu.

"Līdz šim brīdim nav informācijas, ka būtu radušās aizdomas par mājputnu saslimšanu ar putnu gripu. Putnu gripa Latvijā nav reģistrēta ne mājputniem, ne savvaļas putniem," uzsvēra Joffe.

Vienlaikus viņa piebilda, ka saskaņā ar pieejamo informāciju no Dzīvnieku slimību ziņošanas sistēmas (ADNS) šogad līdz 29.aprīlim, augsti patogēnā putnu gripa savvaļas putniem konstatēta Dānijā, Somijā, Vācijā, Īrijā, Nīderlandē, Slovākijā, Apvienotajā Karalistē, kā arī Zviedrijā, kur pēdējais saslimšanas gadījums konstatēts 24.aprīlī. Kopumā bijuši 63 ziņojumi par saslimšanu ar augsti patogēno putnu gripu savvaļas putniem.

Pēc Joffes sacītā, mājputniem saslimšana ar putnu gripu konstatēta Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un arī Bulgārijā, kur pēdējais saslimšanas gadījums reģistrēts 24.aprīlī. Kopumā bijuši 15 ziņojumi par saslimšanu ar augsti patogēno putnu gripu mājputniem.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimība nav bīstama cilvēkiem, taču, tā kā tā ir ļoti lipīga un letāla putniem, ja saimniecībā konstatēta putnu gripa, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos un izvazāšanu no saimniecības, nekavējoties jālikvidē visi saimniecībā esošie putni, jāveic putnu novietnes tīrīšana un dezinfekcija, kā arī jānosaka karantīnas zona desmit kilometru rādiusā ap putnu gripas skarto saimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!