Foto: Shutterstock

Augstākās tiesas (AT) Senāts šonedēļ slēgtā tiesas sēdē izskatīja pirms vairākiem gadiem aizsākto Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") strīdu ar "Taurus Asset Management Fund Limited" ("Taurus") un SIA "Eurobalt Junipro" saistībā ar piecu miljonu eiro prasījuma atzīšanu par cedētu un nodotu.

Jau vēstīts, ka 2016. gada 13. oktobrī AT noraidīja "airBaltic" prasību pret "Taurus" un "Eurobalt Junipro", kā arī piedzina no lidsabiedrības par labu "Taurus" tiesāšanās izdevumus 17 223 eiro apmērā, tikpat lielu summu piedzenot arī par labu "Eurobalt Junipro". Spriedums tika apstrīdēts kasācijas kārtībā.

AT preses sekretāre Baiba Kataja portālam "Delfi" sacīja, ka trešdien, 21. novembrī, tiesas sēdē "Eurobalt Junipro" pārstāvis lūdzis noteikt lietai slēgtas tiesas statusu, jo tāds esot bijis arī, skatot lietu AT Civillietu tiesu palātā. Tiesa, apspriežoties uz vietas, nosprieda noteikt lietai slēgtas lietas statusu.

Līdz ar to lietu AT Senāts izskatīja slēgtā tiesas sēdē un noteica, ka nolēmums tiks pasludināts 5. decembrī pulksten 10.30.

Pirmās instances tiesa, kas strīdu skatīja 2013. gadā, nolēma prasību apmierināt un atzīt par cedētiem un nodotiem "Taurus" prasījumus pret "airBaltic" piecu miljonu eiro apmērā. Trešā persona šajā lietā ir Satiksmes ministrija (SM).

Kā vēsta aģentūra LETA, galvenais strīds šajā lietā bija par to, ka "Taurus" un citiem lidsabiedrības finansētājiem saskaņā ar 2011. gada 3. oktobra vienošanos, ka valstij nodrošināta faktiskā kontrole pār "airBaltic", bija jāatdod savi naudas prasījumi pret lidsabiedrību, ja "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) kā viens no akcionāriem nespētu pildīt savus pienākumus.

Tā kā BAS neizpildīja savu vienošanos pret valsti un SM uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās toreizējā AS "Latvijas Krājbanka" ieķīlātās "airBaltic" mazākuma akcionāram BAS piederošās aviokompānijas kapitāldaļas, "Taurus" vajadzēja atdot savu prasījumu 3,5 miljonu latu (piecu miljonu eiro) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!