Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta ceturtdien noraidīja AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") prasību pret "Taurus Asset Management Fund Limited" ("Taurus") un SIA "Eurobalt Junipro" ar trešo personu – Satiksmes ministriju par 5 miljonu eiro prasījuma atzīšanu par cedētu un nodotu, portālu "Delfi" informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

Tiesa nosprieda piedzīt no "airBaltic" tiesāšanās izdevumus par labu "Taurus" un "Eurobalt Junipro" 17 223 eiro katrai. Valsts labā no lidsabiedrības piedzīti ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi – 35 eiro.

AT arī nolēma atcelt iepriekš lietā piemēroto prasības nodrošinājumu.

Spriedumu 30 dienu laikā no 27.oktobra varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2013. gadā apmierināja "airBaltic" prasību, atzīstot "Taurus" prasījumus pret "airBaltic" par cedētiem un nodotiem. Apelācijas sūdzības AT iesniedza "Taurus" un "Eurobalt Junipro".

Kā iepriekš vēstīja aģentūra LETA, galvenais strīds šajā lietā ir par to, ka "Taurus" un citiem lidsabiedrības finansētājiem saskaņā ar 2011. gada 3. oktobra vienošanos, kad valstij tika nodrošināta faktiskā kontrole pār "airBaltic", bija jāatdod savi naudas prasījumi pret lidsabiedrību, ja "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) kā viens no akcionāriem nespētu pildīt savus pienākumus.

Tā kā BAS neizpildīja savu vienošanos pret valsti un SM uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās AS "Latvijas Krājbanka" ieķīlātās "airBaltic" mazākuma akcionāram BAS piederošās aviokompānijas kapitāldaļas, "Taurus" vajadzēja atdot savu prasījumu, kas tolaik bija 3,5 miljonu latu apmērā.

Kā iepriekš izteicās "airBaltic" pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Raivis Leimanis, prasījums tiek prettiesiski nodots tālāk un "Taurus" izvairās no maksājuma, tādā veidā pierādot savu negodprātību un cenšoties šo prasījuma summu piedzīt un izmantot.

Savukārt "Taurus" pārstāvis tiesā advokāts Viktors Tihonovs uzsvēra, ka viņam vispār nav skaidra "airBaltic" iesniegtā prasība un tas, kāpēc tā tika celta tieši pret "Taurus".

"Eurobalt Junipro" pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš norādīja, ka "airBaltic" prasība tika celta funkcionāli, lai izvairītos no maksātnespējas procesa, jo reāli "airBaltic" un uzņēmuma starpā strīds nepastāv – cesijas līgums tika noslēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!