Foto: LETA

Lai palīdzētu nodrošināt asins krājumu svētku periodā un pēc tā, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ceturtdien un piektdien vēl pēdējo reizi šajā gadā aicina ziedot asinis. Centrā norāda, ka gaidīti ir visu asinsgrupu donori.

Ceturtdien, 27. decembrī, asinis būs iespējams ziedot VADC specializētajā autobusā pie tirdzniecības parka "Domina Shopping", VADC Sēlpils ielā 9, Donoru pieņemšanas vietā Merķeļa ielā 11 un VADC Latgales filiālē.

Piektdien, 28. decembrī, VADC specializētais autobuss apmeklēs tirdzniecības parku „Alfa". Tāpat asins būs iespējams ziedot VADC Sēlpils ielā 9 un Donoru pieņemšanas vietā Merķeļa ielā 11. Latgales filiāle 28. decembrī donorus nepieņem.

Informācija par tuvākajiem izbraukumiem un regulārajām asins ziedošanas vietām atrodama VADC mājaslapas www.donors.lv sadaļā "Izbraukumi un ziedošanas vietas".

VADS arī informē, ka asinis var ziedot, ja asinsdonors ir 18 - 65 gadus vecs, sver ne mazāk par 50 kilogramiem, dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu, ir paēdis, izgulējies un jūtas labi, pirms tam lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma, kā arī nav nodevis asinis vismaz deviņas nedēļas, un 12 mēnešu periodā to nav darījis četras reizes (attiecas uz sievietēm) vai 6 reizes (attiecas uz vīriešiem turklāt pēc sestās reizes vīriešiem jāievēro trīs mēnešu pārtraukums).
Trīs līdz četras stundas pirms asins ziedošanas procedūras VADC iesaka vieglu ēdienreizi un papildu šķidruma uzņemšanu. Jāizdzer apmēram četras glāzes ūdens vai sulu vai ko citu. Tukšā dūšā asinis ziedot nedrīkst, uzsver centrā.

Tāpat arī divas līdz trīs stundas pirms procedūras nedrīkst smēķēt, jo tad būs labāka pašsajūta procedūras laikā un pēc tās, kā arī būs kvalitatīvāki asins komponenti. Smēķētājiem skābekļa līmenis asinīs samazinās par 15%. Tas atsaucas uz visu organisma vielmaiņu un asins kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!