Foto: LETA

No Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra amata uz Nacionālo Veselības dienestu (NVD) oktobrī aizrotētā Aivara Lapiņa kabinets jaunajā darbavietā ir tukšs jau vairāk nekā divus mēnešus, viņš te nav strādājis ne dienu. Dienu pirms darba uzsākšanas NVD, 23. oktobrī, pēdējā darbadienā ministrijā viņam izsniegta darbnespējas lapa.

Veselības ministre Anda Čakša viņa nākotni NVD saistīja ar e-veselības projekta vadīšanu. Ministres lēmumu par rotāciju Lapiņš savukārt oktobrī medijos nodēvēja par pazeminājumu amatā.

Pie Lapiņa kabineta durvīm NVD ir plāksnīte ar viņa vārdu un uzvārdu, un iestādes mājas lapas kontaktu sadaļā viņš minēts kā direktora vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos, taču darba gaitas viņš vēl nav sācis. NVD sabiedrisko attiecību pārstāvji apliecina – kopš 23. oktobra viņam ir darbnespējas lapa. Nekādas prognozes, kad viņš darbavietā varētu sākt strādāt, iestādē neizsaka.

Lapiņš augstajā VM valsts sekretāra amatā aizvadīja nepilnu gadu, pirms tam viņš bija Zemkopības ministrijas Eiropas Savienības lietu nodaļas vadītāja vietnieks.

Veselības ministres Čakšas laikā Lapiņš ir jau trešais uz citiem amatiem pārceltais valsts sekretārs. VM gan joprojām nav valsts sekretāra, pienākumus pilda Daina Mūrmane-Umbraško, VM valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos.

Vai pret Lapiņu kā valsts sekretāru bija iebildumi, oktobrī Čakša portālam "Delfi" tieši neatbildēja, vien skaidroja, ka "viņš ienāca kā valsts sekretārs ļoti sarežģītā nozarē, projekta vadīšanas iemaņas viņam ir atbilstošākas". Tādēļ Lapiņa nākotni ministre saista ar e-veselības projektu, kas ir ļoti nozīmīgs un kura trešajai kārtai piešķirti 11 miljoni eiro.

Ministres ieskatā, nepieciešams direktora vietnieks, kurš spēs tik sarežģītu projektu vadīt, kuram ir labas projekta uzraudzīšanas iemaņas un kurš pratīs sadarboties ar Eiropas Savienības institūcijām un klientiem. "Esmu novērtējusi Lapiņa kungu. No kompetenču viedokļa Lapiņš vislabāk varētu novadīt (projektu,)" sacīja Čakša.

VM sabiedrisko attiecību pārstāvis Oskars Šneiders savukārt piebilda: "Kopš no Nacionālā Veselības dienesta augustā aizgāja e-veselības projekta vadītāja – direktores vietniece Linda Freimane, nodaļas iekšienē ilgstoši tika meklēts jomas projekta virsvadītājs. Izvērtējot speciālistus, Aivarā Lapiņā saskatītas zināšanas un spēja šo projektu novadīt".

Iepriekšējā NVD direktora vietniece Freimane darba pienākumus beidza pildīt šāgada 16. augustā, ziņu aģentūra LETA vēstīja, ka šādu lēmumu viņa pieņēmusi saistībā ar ģimenes apstākļiem.

Tomēr pats Lapiņš laikrakstā "Latvijas Avīze" ministres lēmumu neilgi pirms pēdējās darbadienas VM nosauca par pazeminājumu: "Cilvēks jau neiesēžas nevienā amatā uz mūžu, man ir laiks apdomāt šo piedāvājumu. Vēl jo vairāk tādēļ, ka NVD man tiek piedāvāts divas kārtas zemāks amata līmenis, un arī atalgojums ir būtiski zemāks, jo tur netiks maksātas piemaksas, ko saņemu, būdams valsts sekretāra amatā. Tāpēc es to uztveru kā pazeminājumu amatā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!