Foto: Shutterstock

Ārsta apmeklējumu skaits ieslodzījuma vietu Medicīnas daļā gadā ir 63 479 reizes jeb 17 apmeklējumi uz vienu ieslodzīto, liecina Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) šonedēļ Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā prezentētie dati.

Pie speciālistiem konsultācijas gadā saņēmis 1401 ieslodzītais jeb 37,37% no visiem ieslodzītajiem, bet diagnostiski izmeklēti ieslodzījuma vietās 48 570 ieslodzītie, kas ir 12,95 izmeklējumi uz vienu ieslodzīto gadā.

Konsultēti pie speciālistiem vai ārstējušies ārpus ieslodzījuma vietām ir 1135 ieslodzītie jeb 30,28% no visiem ieslodzījuma vietās mītošajiem cilvēkiem.

Metadona terapiju saņēmuši 27 ieslodzītie narkomāni. No tiem Rīgas Centrālcietumā - 16, Daugavgrīvas cietumā - četri, Olaines cietumā un Brasas cietumā – katrā pa vienam, bet Iļģuciema cietumā – piecas personas.

Saistībā ar psihiskām saslimšanām pie psihiatriem ārstējušies 2583 ieslodzītie jeb 68,92% no visiem IeVP klientiem. No tiem 65-70% bijuši alkohola vai narkotiku atkarīgie, 40% - ar uzvedības traucējumiem un 7% - ar depresiju.

Ar HIV/AIDS sirgst 302 ieslodzītie jeb 8% no visiem ieslodzītajiem, bet C vīrushepatīta izmeklējumi veikti 546 ieslodzītajiem, no kuriem 259 šī diagnoze apstiprinājusies.

46 ieslodzītie Latvijas Cietumu slimnīcā ārstējas no tuberkulozes.
Savukārt zobārstniecības palīdzība sniegta 4025 gadījumos: 2732 – cietumos, 1293 – ārpus cietuma, 616 – par ieslodzīto līdzekļiem.

IeVP vadītāja Ilona Spure komisijas deputātiem skaidroja, ka katrā ieslodzījuma vietā ir medicīnas daļa, kas ir sertificēta un kurā var saņemt ārsta konsultācijas un izmeklējumus uz vietas, kā arī tur notiek ārstēšana un izsniegti medikamenti. "Ja cietumā Medicīnas daļa saskata, ka nevar tikt galā, tad nosūta uz slimnīcu – Latvijas cietumu slimnīcu Olainē, kur palielināta kapacitāte," paskaidroja Spure. Tāpat pastāv iespēja ieslodzītos vest ārpus uz citām medicīnas iestādēm, ja ir tāda nepieciešamība.

Latvijas cietumu slimnīcā ir 169 gultasvietas, pirmajā stāvā ir konsultāciju un diagnostikas kabineti. Patlaban Latvijas cietumu slimnīcā ir 132 amati, un Spure pauda lepnumu, ka slimnīcas darbība uzlabota tiktāl, ka tajā ir rezidentus apmācīt tiesīgi ārsti. "Tas ir pretstats tam, ka vēl pirms dažiem gadiem es taisnojos, ka mums nav speciālisti, ka mums ir novecojis personāls, kas neatjaunojas," bilda IeVP priekšniece. Vienlaikus viņa atzina, ka veselības aprūpes jomā cietumos vienmēr ir ko darīt un ko uzlabot, bet pie tā tiek strādāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!