Foto: LETA

Rīgas dome trešdien, 23. janvārī, apstiprināja lēmumu par vēlēšanu iecirkņu izvietošanu galvaspilsētā maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins paskaidroja, ka kopš 13. Saeimas vēlēšanām galvaspilsētas iecirkņu sarakstā ieviestas sešas izmaiņas.

Piemēram, Rīgas 1. ģimnāzijā vēlēšanu iecirkņu skaits no diviem samazināts līdz vienam. Savukārt Rīgas Stradiņa universitātē maijā vēlēt nevarēs.

Kokins pastāstīja, ka vēlēšanu iecirkņu izvietošana kļūst arvien problemātiskāka, jo vēlētāju skaits aug, bet pašvaldībai telpu paliek arvien mazāk. Šobrīd pietrūkst aptuveni septiņi vēlēšanu iecirkņi.

Lielākās raizes rada Rīgas "guļamrajoni", kur iecirkņus galvenokārt izvieto skolās. Ja skola nav pieejama, vēlētājiem nākas mērot tālāku ceļu līdz vēlēšanu urnām. Savukārt pilsētas centrā ar iecirkņu pieejamību problēmu nav.

Līdz šim nav veikta analīze par iecirkņu izvietojuma tīklu, deputātiem teica Kokins. Komisija vadās pēc tā, kur var izvietot. Lai gan Rīgā vēlēšanās var balsot arī tirdzniecības centros, pašvaldība nelabprāt iesaistās darījumos ar privātuzņēmējiem. Kokins paskaidroja, ka tas rada drošības risku palikt bez iecirkņa, ja kāds cits par telpām nosola vairāk.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks pēc nepilna pusgada – 25. maijā. Latvijas vēlētāji no mūsu valsts iebalsos astoņus deputātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!