Tautas saskaņas partija (TSP) sagatavojusi grozījumus Satversmē, kā arī likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kas paredz nepilsoņiem tiesības piedalīties referendumā par iestāju Eiropas Savienībā (ES), trešdien vēsta laikraksts "Diena".
TSP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs norādījis, ka runa ir par iespēju nepilsoņiem piedalīties tikai šajā referendumā, jo iestāja ES vienlīdz skarot visus valsts iedzīvotājus.

Ja TSP iniciatīva negūšot atbalstu, partija ieteikšot pirms referenduma, piemēram, 23.augustā, rīkot konsultatīvu visu iedzīvotāju aptauju.

Februārī Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Satversmē un likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kas nepieciešami referenduma rīkošanai par Latvijas iestāšanos ES.

Kreiso spēku apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un TSP pārstāvji debatēs norādīja uz valdības sagatavoto grozījumu nepilnībām, kas neparedz iespēju referendumā piedalīties visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī neparedz iespēju tautai lemt par Latvijas pievienošanos NATO, un solīja sagatavot priekšlikumus šo grozījumu papildināšanai otrajam lasījumam.

Referendums par Latvijas pievienošanos ES notiks 20 septembrī. Paredzēts, ka grozījumus Satversmē galīgajā lasījumā, pēc Juridiskās komisijas prognozēm, Saeima varētu izskatīt maija sākumā.

8.Saeimas vēlēšanās piedalījās 997 754 vēlētāji, tātad referendumā jāpiedalās vismaz 498 877 balsstiesīgajiem. Lēmumu pieņem ar balsu vairākumu - lai referenduma rezultāts būtu pozitīvs, par iestāšanos ES jānobalso vismaz 249 440 Latvijas pilsoņiem. Pēc Latvijas iedzīvotāju reģistra 2002.gada datiem, Latvijā ir 514 298 nepilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!