Foto: F64
Saslimstība ar gripu Latvijā turpina augt. Salīdzinot ar iepriekšējām nedēļām, vairāk ir slimnīcās nonākušo pacientu un gripas izraisītu pneimonijas gadījumu. Kopumā šajā sezonā ar gripu miruši 25 iedzīvotāji, portāls "Delfi" uzzināja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kopš sezonas sākuma līdz 2019. gada piektajai nedēļai bija saņemti 25 paziņojumi par letālo iznākumu. Gandrīz visiem pacientiem laboratoriski bija apstiprināta A tipa gripa, izņemot vienu pacientu, kuram bija noteikta B tipa gripa. Viņi bija vecumā no 31 gada līdz 89 gadiem, visiem bija hroniskās saslimšanas. Pret gripu šajā sezonā pacienti nebija vakcinēti, noskaidrojuši SPKC epidemiologi.

2017./2018. gada sezonā tika reģistrēts 91 nāves gadījums, kura iemesls bija gripas infekcija. Gandrīz visiem mirušajiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas.

2019. gada 5. nedēļā Latvijā gripas intensitāte turpināja palielināties, vidēji reģistrēts 362,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem.

Latvijā reģistrēta plaša gripas izplatība – tā situāciju raksturo epidemiologi.Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Ventspilī. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu, ģimenes ārstu praksēs vairāk vērsušies pacienti arī ar akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) un pneimoniju.

Visaugstākie saslimstības rādītāji ar AAEI, pneimoniju un gripu reģistrēti bērniem līdz četru gadu un piecu līdz 14 gadu vecuma grupā. Turpina palielināties slimnīcās nokļuvušo pacientu skaits un slimnieku īpatsvars ar diagnozi – gripas izraisīta pneimonija.

2019. gada piektajā nedēļā kopā slimnīcā nonākuši 266 pacienti, no tiem 30% ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija.Kopš sezonas sākuma ar diagnozi gripa bija stacionēti 930 jeb 77,5% pacienti un ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija – 270 jeb 22,5% pacienti.

Vispārējās un pirmsskolu izglītības iestāžu apmeklējums turpina samazināties.

Atspēkojot mītus par vakcināciju, ārsti un SPKC speciālisti iesaka vakcināciju arī laikā, kad epidēmija jau sākusies, jo īpaši riska grupu pacientiem, piemēram, maziem bērniem līdz divu gadu vecumam, grūtniecēm, senioriem virs 65 gadu vecumam, kā arī pacientiem ar hroniskām saslimšanām.

Pirmās gripas pazīmes pēc inficēšanās ar gripu parādās pēc 48-72 stundām, var būt arī no 24 stundām līdz septiņām dienām. Gripa ir sevišķi lipīga vīrusu infekcija un tai raksturīgs pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!