Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Nacionālās drošības komisija sagatavojusi grozījumus likumā "Par valsts noslēpumu". Tie paredz izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājam.

Līdz ar grozījumiem CVK vadītājam būtu iespēja iegūt pilnvērtīgu informāciju Saeimas vēlēšanu, Eiropas Parlamenta vēlēšanu, pašvaldību vēlēšanu, kā arī tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanas sagatavošanas un vadīšanas laikā, skaidrots likumprojekta anotācija.

Pielaide valsts noslēpumam ļautu CVK vadītājam sekot līdzi iespējamajiem riskiem un apdraudējumiem, kas var kompromitēt vai citādi negatīvi ietekmēt vēlēšanu procesu.

Likums "Par valsts noslēpumu" noteic, ka pieeja valsts noslēpumam ir atļauta tikai tām personām, kurām saskaņā ar amata pienākumiem vai konkrēta darba uzdevumu ir nepieciešams veikt darbu, kas saistīts ar valsts noslēpumu izmantošanu vai tās aizsardzību.

Līdz šim normatīvajos aktos nav bijusi noteikta nepieciešamība CVK vadītājam iepazīties ar klasificēto informāciju. Taču, ievērojot pasaulē pieaugošos drošības riskus, likumprojektu anotācijā secināts, lai efektivizētu CVK darbu, komisijas vadītājam ir jānosaka tiesības saņemt detalizētu klasificēto informāciju.

Likums "Par valsts noslēpumu" nosaka, ka valsts noslēpums ir "tāda militāra, politiska, ekonomiska, zinātniska, tehniska vai cita rakstura informācija, kura iekļauta Ministru kabineta apstiprinātā sarakstā un kuras nozaudēšana vai nelikumīga izpaušana var nodarīt kaitējumu valsts drošībai, ekonomiskajām vai politiskajām interesēm".

Saeima ceturtdien lems par likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!