Foto: LETA
Lai gan iepriekš plānots, "KPV LV" Saeimas frakcijas sēdē trešdien tomēr vēl nav lemts par izmaiņām frakcijas nolikumā, kas varētu mainīt sadarbību ar iekšējiem opozicionāriem. Uz frakcijas sēdi nebija ieradušies trīs par iekšējiem opozicionāriem dēvētie deputāti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka janvārī līdz ar jaunās valdības apstiprināšanu izveidojās neikdienišķa situācija parlamentā, radot oficiālu koalīcijas opozīciju. Vairāki "KPV LV" deputāti balsoja "pret" Krišjāņa Kariņa (JV) valdību.

"Pret" Kariņa valdību balsoja nu jau no "KPV LV" frakcijas un partijas izslēgtais Aldis Gobzems, kā arī citi vēl frakciju pārstāvoši deputāti: Didzis Šmits, Karina Sprūde, Linda Liepiņa un Iveta Benhena-Bēkena. Pēc valdības apstiprināšanas "KPV LV" palikušais opozīcijas četrinieks turpināja Saeimas sēdēs balsot pēc saviem ieskatiem, nepakļaujoties frakcijas vai koalīcijas disciplīnai.

Lai risinātu savstarpējo sadarbību frakcijas iekšienē, trešdien bija plānots skatīt izmaiņas "KPV LV" frakcijas nolikumā. Tomēr uz sēdi nebija ieradušies vairāki deputāti, tostarp trīs iekšējie opozicionāri – Liepiņa, Šmits un Sprūde, tāpēc jautājums par izmaiņām nolikumā netika skatīts.

Par plānotajām izmaiņām "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Artuss Kaimiņš runā izvairīgi. Plānotās izmaiņas nolikumā paredz noteikt frakcijas disciplīnu, taču deputāts atteicās komentēt to sīkāk, kamēr galīgā redakcija vēl nav pieņemta.

Viņš uzsvēra, ka tik fundamentāli svarīgi jautājumi jāskata, cilvēkiem klātesot, nevis aiz muguras. "Ir arī vēlme dzirdēt šo cilvēku pašu redzējumu, kā viņi paši redz nākotnes sadarbību ar frakciju "KPV LV"," pauda Kaimiņš.

Paužot savu personīgo viedokli, "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka izveidojusies situācija ar iekšējiem opozicionāriem nav normāla. "Šī sistēma ir jāsakārto, to var sakārtot normālā veidā ar redakcionālām izmaiņām," skaidroja deputāts. Viņš uzskata, ka frakcijas locekļiem tās vadība jāinformē par parakstītajiem likumprojektiem, iniciatīvām un tamlīdzīgi jau laicīgi.

Kaimiņš cer, ka jautājums par turpmāko "KPV LV" frakcijas deputātu sadarbību tiks atrisināts pēc iespējas ātrāk.

Uz frakcijas sēdi bija ieradusies deputāte Benhena-Bēkena. Viņa žurnālistiem norādīja, ka nolikuma grozījumus ir lasījusi. "Man ir radušies daudz dažādi jautājumi," atzina parlamentāriete. Taču, tā kā frakcijas sēdē tas nav skatīts un uz jautājumiem nav bijusi iespēja gūt atbildes, viņa plašāk plānotās izmaiņas nekomentēja.

Uz jautājumu, vai viņa saņēmusi aicinājumu no pārējiem iekšējiem opozicionāriem sēdi neapmeklēt, deputāte tieši neatbildēja.

Jau piektdien deputāte Liepiņa savā "Facebook" lapā pauda kritiku par plānoto: "Tā vietā, lai saņemtos drosmi un "nepaklausīgos" vienkārši izslēgtu no frakcijas, tiek radīts jauns dokuments. Man tas šķiet smieklīgi. Tāpat [tas ir], kad dzirdu Kaimiņa kungu runājam par kaut kādu tuvojošos patiesības mirkli."

"Es gan personīgi šo mirkli jau manīju brīdī, kad Kaimiņa kungs slēgtā "KPV LV" frakcijas sēdē ieveda JKP [Jauno konservatīvo partiju] un no pirmās dienas kļuva par dedzīgāko "Vienotības" valdības aizstāvi," turpināja Liepiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!