Foto: LETA

Pagājušajā nedēļā Rīgas pašvaldības policija par Brīvības pieminekļa apčurāšanu aizturējusi divus ASV karavīrus, kas ir daļa no NATO kontingenta Latvijā.

Rīgas pašvaldības policijā portālam "Delfi" norādīja, ka 8. martā neilgi pirms pulksten 21.00 Rīgas pašvaldības policijas videonovērošanas centra darbinieki pamanījuši, ka Brīvības pieminekļa skatu laukumā divas personas nokārto dabiskās vajadzības, proti, urinē.

Pie abām personām uzreiz devušies apkārtnē patrulējošie RPP darbinieki, bet, kad noskaidrojies, ka abi vīrieši ir ASV pilsoņi, piesaistīti arī RPP Tūrisma policijas nodaļas darbinieki. Katram pārkāpējam piemērots 400 eiro sods par klajas necieņas izrādīšanu Brīvības piemineklim.

Nekas nav liecinājis, ka abas personas būtu bijušas alkohola reibumā.

Abas personas uz vietas viņām piemēroto sodu nesamaksāja un tikai saņēma administratīvā pārkāpuma protokolus, uz portāla "Delfi" jautājumu atbildēja pašvaldības policijas preses sekretārs Toms Sadovskis.

Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins aģentūrai LETA apliecināja, ka divi ASV karavīri sodīti par pašvaldības policijas konstatēto pārkāpumu.

AM Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze portālam "Delfi" norādīja, ka abi ASV karavīri bija ieradušies uz īslaicīgām mācībām Latvijā. Tāpat viņa norādīja, ka karavīriem naudas sodu piemēroja Rīgas Pašvaldības policija, bet viņus sodīs arī ASV armijā un šis sods būs bargāks, nekā tikai naudas sods.

Vaicāta, vai ASV karavīri, ierodoties Latvijā, tiek informēti, ka urinēt publiskās vietās Latvijā ir aizliegts un it īpaši šis aizliegums attiecas uz Brīvības pieminekli, Gnēze atbildēja apstiprinoši, skaidrojot, ka visu sabiedroto valstu karavīriem, kuri ierodas Latvijā pildīt dienesta pienākumus, vienmēr tiek sniegtas instruktāžas par sagaidāmo uzvedību, atrodoties Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!