Foto: F64

Uzrunājot klātesošos Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, 20. aprīļa vakara Svētajā Misē, arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs savā sprediķī uzsvēra stabilas ģimenes nozīmi personības veidošanās procesā.

Katoliskajā Baznīcā Lieldienu vigīlijā tradiconāli tiek lasīti deviņi Svēto Rakstu lasījumi. Pirmais no tiem – stāsts par pasaules radīšanu, Ādamu un Ievu – ieskicē ģimeni Dieva plānā, norādīja arhibīskaps, kurā "vīra un sievas attiecības bija mīlestības pilnas, viņi bija uzticīgi viens otram." Šī ģimene bija droša vide bērniem.

Līdz ar cilvēka izvēli sagrēkot, mainot nospraustās labā un ļaunā robežas, sākas ģimenes krīze. "Vīrs sāk vainot sievu un sieva vīru. Vīrs sāk kašķēties ar sievu un abi manipulē ar bērniem, lai nostiprinātu savas pozīcijas un gūtu virsroku pār savu otro pusīti," sprediķī stāstīja Stankevičs.

Turpinājumā arhibīskaps pievērsās Dieva piedāvātajai alternatīvai, ko atklāj citi Svēto Rakstu lasījumi. Viens no tiem ir Dieva apsolījums Ecehiēla grāmatā: "Es došu jums jaunu sirdi un jūsos iedvesīšu jaunu garu. Un Es izņemšu akmens sirdi no jūsu krūtīm un došu jums miesas sirdi, un iedvesīšu jūsos savu Garu." Tieši šo pārdabisko pārveidi viņš norādīja kā risinājumu sarežģītās situācijās, arī ģimenēs, kurās tiek piedzīvota attiecību krīze. Dieva dotais iekšējais spēks ļaus mīlēt vienam otru, nemēģinot dominēt, vainot vienam otru.

Sveicot Kristus augšāmcelšanās svētkos, arhibīskaps novēlēja cerību un drosmi pārveidot pasauli atbilstoši Dieva aicinājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!