Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sociālā tīkla satura uzraudzītāji 6. maijā ir dzēsuši virkni lietotāju, domubiedru grupu un lapu, kas koordinēti darbojušās “Facebook” un “Instagram” platformās. Atklāti ir divi savstarpēji nesaistīti informācijas izplatīšanas tīkli, no kuriem viens darbojies arī Baltijas valstīs. To mērķis ir bijis līdzīgs – ar viltu sabiedrībā izplatīt konkrētus politiskus viedokļus.

"Šīs lapas, grupas un lietotāji ir dzēsti, balstoties to uzvedībā, nevis publicētajā saturā. Katrā no šiem gadījumiem darbības tika koordinētas savā starpā un maldināšanas nolūkos tika izmantoti viltus profili," paziņojumā raksta "Facebook" kiberdrošības politikas vadītājs Nataniēls Gleičers.

Vienā no gadījumiem ir likvidēti 97 cilvēku profili, lapas un grupas, kas bija iekļautas koordinētā un neautentiskā uzvedībā kā daļa no Krievijā bāzēta tīkla. Tā fokuss bija Ukrainas sociālo tīklu lietotāji. Šo aktivitāšu ietvaros viltus personas vadīja lapas un domubiedru grupas, tajās publicējot savu saturu un mākslīgi palielinot popularitāti. Tāpat lietotāji tika pārvirzīti uz atsevišķā domēnā balstītu interneta lapu.

Portālam "Delfi" Gleičers neprecizēja, vai primārais mērķis ir bijusi lietotāju plūsmas monetizēšana vai politiskā ziņojuma propaganda, taču vienlaikus viņš norādīja, ka praktiski viss publicētais saturs ir saturējis konkrētus politiskos uzskatus.

Ziņojumā uzskaitīts, ka dzēstie lietotāji galvenokārt publicējuši lokāla rakstura ziņas par politiskajām aktualitātēm, militāro konfliktu Austrumukrainā, Krievijas politiku, politiskajiem jaunumiem Eiropā un Ukrainā, kā arī Sīrijas pilsoņu karu.

Dzēstās vienības saturējušas 62 lietotājus, 10 lapas un 25 domubiedru grupas. 34 tūkstoši sociālā tīkla lietotāji sekoja vismaz vienai vai vairākām no lapām, savukārt 86 tūkstoši lietotāju bija pievienojušies vismaz vienai no grupām. Maksas reklāmas pirkšanā šīs vienības 2017. gada martā iztērēja aptuveni vienu ASV dolāru.

Līdz tīkla atklāšanai "Facebook" satura uzraudzītājus noveda tālāka iekšējā izmeklēšana par atsevišķām dzēstām lapām un lietotājiem pirms Ukrainas vēlēšanām.

Tāpat "Facebook" ir likvidējis 21 personas kontu, lapu un "Instagram" profilu, kas bija iesaistīts līdzīgā Krievijā bāzētā tīklā, kura darbība bija vērsta uz Baltijas valstīm, Austriju, Vāciju, Spāniju, Ukrainu un Lielbritāniju.

Šīs kampaņas ietvaros viltus profilu autori domubiedru grupās centās kultivēt apsūdzības par publiskām personām, kuras strādā izlūkdienestu labā. Tāpat viltus konti publicēja saturu par vietējām aktualitātēm, piemēram, imigrāciju, reliģiskiem jautājumiem un NATO.

Kopumā tika slēgti 16 viltus profili, četras lapas un viens "Instagram" profils. Aptuveni 1100 "Facebook" lietotāji sekoja vienai vai vairākām slēgtajām lapām, savukārt "Instagram" konta sekotāju skaits bija vien 80.

"Facebook" kiberdrošības politikas vadītājs "Delfi" precizēja, ka, lai gan zemāk redzamajos piemēros ir tikai daži valodu piemēri, augstākminētie profili savu darbību izvērta, pielāgojot savu saturu katrai no valstīm draudzīgā veidā. Gleičers arī norāda, ka šis piemērs varbūt nav īpašs ar lieliem auditorijas skaitļiem, taču noteikti ir nestandarta gadījums izmantotās taktikas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!