Foto: DELFI
Jaunievēlētā Valsts prezidenta Egila Levita pirmā darba diena noslēdzas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur par godu viņa inaugurācijai pulcējās sabiedrībā zināmi ļaudis.

Pirmdien, 8. jūlijā, norisinājās jaunievēlētā Valsts prezidenta inaugurācijas pasākumi. Levits ir sestais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un desmitais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Pirmā darba diena Levitam sākās ar svinīgā solījuma došanu un uzrunu Saeimas ārkārtas sesijas sēdē un dalību valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā.

Svinīgā solījuma došanu klātienē aicināti bija vērot bijušie Latvijas Valsts prezidenti, Ministru prezidents, kā arī diplomātiskā korpusa pārstāvji.

Pēc solījuma došanas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) svinīgā ceremonijā Valsts prezidentam pasniedza valsts augstākos apbalvojumus, ko viņš saņems saskaņā ar Valsts apbalvojuma likumu.

Pulksten 11 Levits un viņa sieva Andra Levita nolika ziedus pie pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa. Savukārt jau pulksten 12 Valsts prezidents teica uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Kā iepriekš norādīja Valsts prezidenta kancelejā, prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa ir jauna tradīcija inaugurācijas dienā. To bija aicināti apmeklēt Latvijas iedzīvotāji.

Dienas turpinājumā Valsts prezidents Raimonds Vējonis pie Rīgas pils simboliski nodeva Rīgas pils atslēgas Levitam.

Savukārt pirmās darba dienas noslēgumā Latvijas Nacionālā bibliotēkā notiks sarīkojums par godu Valsts prezidenta Levita inaugurācijai.

Pasākums medijos jau iemantojis teju skandalozu slavu, raisot diskusijas par protokola iespējamo neievērošanu, jo ielūgumi adresēti tikai vienai personai, nevis pārim. Vairāk par to, kur "aug inaugurācijas baļļu kājas" un uz to, kā līdzšinējās valsts pirmās personas izvēlējušās pavadīt savu pirmo dienu augstajā amatā, var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!