Foto: LETA

Septiņu Rīgas domes deputātu no "Neatkarīgo deputātu frakcijas" un bloka "Rīgai!", kuriem ir izšķirošā nozīme jauna mēra ievēlēšanā, vienošanās par sadarbību ir tikai mutiska un nevieš lielāku skaidrību par notikumu attīstību domē tuvākajā laikā. Paredzams, ka domnieku savstarpējās sarunas par atbalstu vienam vai otram mēra kandidātam ilgs līdz pēdējam brīdim 19.augustā, kad plānota domes sēde.

"Mums ir džentlmeņu vienošanās par sadarbību rīdzinieku labā," tā jaunveidotā deputātu septiņnieka sadarbību raksturoja bloka "Rīgai!" vadītājs Oskars Putniņš preses konferencē ceturtdien. Kā tieši notiks sarunas ar mēra kandidātiem pagaidām nav skaidrs, bet uz tām jebkurā gadījumā septiņnieks iešot kopā.

Jau ziņots, ka pašreizējam Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Oļegam Burovam (GKR) atbalstu līdz šim solījusi "Saskaņas" frakcija, kas nozīmē, ka patlaban viņam teorētiski ir apsolīts 28 deputātu atbalsts. Savukārt, ja otram mēra amata kandidātam Viesturam Zepam (LA) izdosies vienoties, ka par viņu balso līdzšinējās opozīcijas partijas, viņam būs 25 balsis.

"Neesam apvienojušies, esam divas dažādas frakcijas. Esam vienojušies par darāmo darbu sarakstu un pirms katras domes sēdes centīsiemies saskaņot viedokļus par aktuālajiem jautājumiem, tajā skaitā par mēra vēlēšanām. Mūsu starpā ir ideoloģiskas atšķirības, taču esam nolēmuši nerisināt politiskos jautājumus, bet runāt tikai par saimnieciskajiem jautājumiem," septiņu deputāttu vienošanos skaidroja Putniņš.

Viņš piebilda, ka "mūsuprāt, rīdziniekiem nav svarīgi ar kādām balsīm tiek balsots par ceļu remontiem, viņiem galvenais, lai ceļi ir saremontēti".

Petrovs par svarīgākajiem darbiem deputātu septiņniekam nosauca rindu mazināšanu bērnudārzos, bērnu piedzimšanas pabalstu paaugstināšanu, infrastruktūras sakārtošanu. "Rīdzinieki no mums gaida nevis tirgošanos, bet reālus darbus. Mums joprojām nav nekādu sarkano līniju, esam gatavi runāt ar visiem kandidātiem uz mēra amatu. Nav trijnieka un četrinieka, bet šajā jautājumā ir septiņi deputāti, un atbalstu dabūs tas mēra kandidāts, kurš būs pretimnākošs un atbalstīs mūsu priekšlikumus," sacīja Petrovs.

Putniņš uzsvēra, ka netiek runāts šobrīd par personālijām, jo ir skaidrs, ka mēra kandidātam ir jānodrošina vismaz 24 balsis, lai, pieskaitot septiņas šī bloka balsis, būtu nepieciešamā 31 balss mēra apstiprināšanai. Putniņš ir iepazinies ar Zepa programmu, un viņam ir simpātisks tur paredzētais kapitālsabiedrību audits, infrastruktūras sakārtošana. "Vispirms Zepa kungam ir jāizpilda šāds vingrojums, kas saucas "jāsavāc 24 balsis"", skaidroja Putniņš par notikumu tālāko secību un iespējamām sarunām.

Savukārt Petrova pārstāvētais četrinieks līdz šim ir runājis tikai ar Burovu. Tagad septiņnieks plāno runāt kopā ar abiem kandidātiem. Ja neviens no izvirzītajiem nevarēs savākt nepieciešamo balsu skaitu, tad iespējams, ka no septiņnieka tiks izvirzīts kāds kompromisa kandidāts mēra amatam.

Uz jautājumu par vicemēra amata saglabāšanu Vadimam Baraņņikam abi septiņnieka pārstāvji atbildēja izvairīgi, tāpat kā par "Saskaņas" kandidātu Sandi Bergmani vicemēra amatā.

Petrova pārstāvētajam četriniekam ir bijušas sarunas ar GKR par sadarbības līgumu, ir redzēts melnraksts, bet tālāk nekas nav sekojis. Petrovs atturējās prognozēt, vai tagad varētu tikt parakstīts jau septiņu deputātu sadarbības līgums ar GKR.

Zeps sarunā ar portālu "Delfi" apstiprināja, ka viņam nav iebildumu pret RD deputātu septiņnieka nosauktajiem programmatiskajiem jautājumiem, un par tiem var runāt. "Publiski iezīmētais mums sakrīt, bet svarīgas ir detaļas,'' sacīja deputāts.

Tomēr Zeps nesteigs uz sarunām ar septiņnieku, jo vispirms grib tikt skaidrībā par līdzšinējās domes opozīcijas atbalstu viņam. Patlaban ir nodrošinātas 14 balsis – 8 no LA un 6 no NA frakcijām, bet sarunas ar JKP un "Vienotību" turpinās un galīgie lēmumi nav pieņemti.

Zeps atzina, ka, visticamāk, skaidrības par abu mēra kandidātu izredzēm ieņemt domes priekšsēdētāja krēslu nebūs līdz pat pašam balsojuma brīdim 19.augustā, kad iecerēta domes sēde. Kopš darbu domē pārtrauca Nils Ušakovs (S) un Andris Ameriks (GKR), noskaņa un balsojumi domē liecina, ka ir izveidojies "plūstošais vairākums", kas var mainīties atkarībā no situācijas un pārsniedz klasisko pozīcijas opozīcijas robežu, situāciju domē raksturo Zeps.

Otrs mērs kandidāts Burovs atrodas atvaļinājumā līdz 12.augustam, "Delfi" noskaidroja domē, tādēļ viņa komentāru par septiņnieka jauno piedāvājumu iegūt neizdevās.

Kā ziņots, "Neatkarīgo deputātu frakcijā" apvienojušies četri no "Saskaņas" izslēgtie deputāti, savukārt bloku "Rīgai!" veido deputāts Putniņš un no Jaunās konservatīvās partijas izslēgtie Imants Keišs un Druvis Kleins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!