Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Parlamenta deputātei Sandrai Kalnietei (V/ETP) Ukrainas valsts neatkarības 28. gadadienā piešķirts Ukrainas valsts apbalvojums – Kņazienes Olgas I šķiras ordenis.

Rīkojumu par Kņazienes Olgas I šķiras ordeņa piešķiršanu EP deputātei Kalnietei parakstījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis, un rīkojumā par Ukrainas valsts apbalvojumu piešķiršanu ārvalstu pilsoņiem valsts neatkarības gadadienā iekļauti kopumā 24 dažādu valstu politiķi un diplomāti. Apbalvoto vidū Sandra Kalniete ir vienīgā, kura pārstāv Latviju un Eiropas Parlamentu.

Kalniete, strādājot EP Ārlietu komitejā, ilgstoši pievērsusi uzmanību situācijai Ukrainā, kā arī aicinājusi pievērst lielāku uzmanību Krievijas agresijai.

Kņazienes Olgas ordenis dibināts 1997. gadā un to piešķir par personīgiem nopelniem valsts, zinātnes, izglītības, kultūras un citās sabiedrisko aktivitāšu jomās.

Kņaziene Olga dzimusi ap 890. gadu, mirusi 969. gadā, viņa bija Kijevas kņaziene, pirmā kristītā Kijevas Krievzemes valdniece. Viņas vīru kņazu Igoru nodokļu ievākšanas laikā noslepkavoja drevļinu cilšu pārstāvji. Olga palikusi vēsturē kā kņaziene, kas, kamēr dēls Svjatoslavs karoja, faktiski vadīja valsti. Tāpat viņa zvērīgi atriebās drevļiniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!