Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" lasītājs Leons Stiprais aizvadītajā nedēļā Rīgā pie dzelzceļa stacijas Imantā novērojis retu putnu – zvirbuli ar baltām un gaiši brūnām spalvām. Latvijas Dabas muzejā skaidro, ka zvirbulis ir nepilnīgs albīns – putnam ir leicisms.

Latvijas Dabas muzeja speciālists, ornitologs Dmitrijs Boiko skaidro, ka leicisms ir nepilnīgs albīnisms. Kā redzams foto, tad zvirbulim ir gan baltas, gan arī brūnas spalvas. Turklāt tam acis ir nevis sarkanas, kā tas raksturīgs albīniem dzīvniekiem un putniem, bet tumšas krāsas.

"Putni ar leicismu ir salīdzinoši reta parādība. Ik gadu Latvijā tiek ziņots tikai par dažiem gadījumiem. Pilnībā albīni putni ir ārkārtīgi reta parādība," norāda Boiko. Līdz šim ticis ziņots par mājas strazdiem ar leicismu, kā arī sīļiem, meža strazdiem, kraukļiem. Leicisms un albīnisms iespējams pilnīgi visām putnu sugām, teic speciālists.

"Parasti šādi putni ilgi nedzīvo, jo ir gaišo spalvu dēļ viegli pamanāmi plēsējiem, kā vanagiem vai pat kaķiem, ja putns dzīvo pilsētā" pauž ornitologs, piemetinot, ka tieši šī iemesla dēļ visbiežāk albīnisms un leicisms novērots tieši jaunajiem putniem.

Leons Stiprais arī vēsta, ka šī pati diena, kad iemūžināja neparasto putnu, viņam atmiņā paliks ar vēl kādu notikumu.

"Liekot kabatā maku, kurā bija visas manas kredītkartes, identitātes dokumenti, braukšanas dokumenti un nauda,to nejauši ieslidināju garām kabatai. Brūns sēdeklis, brūns maks.

Attapos tikai vakara pusē. No rīta zvanīju uz Rīgas dzelzceļa staciju, un tur sacīja, ka maks nav atnests. Galīgi nošļuku. Pēc brīža atskanēja zvans un tā pati sievietes balss paziņoja, ka vilciena konduktors nupat manu maku atnesis. Gribas domāt, ka šis vilciena konduktors nav baltais zvirbulis. Vēlos pateikties "Pasažieru vilciens" vadībai par nopietnu kadru atlasi, un personīgs paldies konduktoram Artemam Koktinam".

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!