Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Skolēna dzīve ir ļoti lielisks dzīves periods, kad jūs varat veltīt savu laiku tikai sev, sevis attīstīšanai, pirmdien, 2. septembrī, uzrunājot Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolēnus, pauda Valsts prezidents Egils Levits.

"Es domāju, ka šī diena ir svarīga tamdēļ, ka šodien mijas skumīgums par tik ātri pagājušo vasaru un prieks par to, ka jūs atkal redzaties savā starpā, prieks par gaidāmajiem notikumiem un dzīvi skolā," uzrunājot 2. ģimnāzijas skolēnus un mācību spēkus, norādīja Valsts prezidents.

"Skolēna dzīve ir ļoti lielisks dzīves periods, kad jūs varat veltīt savu laiku (un tas ir jūsu darbs) sev un tikai sev, sevis attīstīšanai," turpināja Levits, aicinot izbaudīs tos mirkļus, "kā mācību procesā jūs atklājat, ka jūs saprotat pēkšņi kaut ko tādu, ko iepriekš nebijāt sapratuši".

"Piemēram, vēlāk, kad ņemsiet kredītu automašīnai, jūs varēsiet paši izrēķināt, kādi ir izdevīgākie kredīta noteikumi, vai arī, ja jums kāds stāstīs, ka ir apmeklējis Tobāgo salu, jūs zināsiet ne vien, kur tā atrodas, bet arī tās vēsturisko saikni ar Kurzemes hercogisti," ar piemēriem dalījās Valsts prezidents.

Viņš uzmundrināja skolēnus, norādot, ka katrs no viņiem ir īpašs savā oriģinalitātē un vienreizībā.

Uzrunājot Rīgas 88. vidusskolas skolēnus un pedagogus, Levits skolēniem vēlēja daudz panākumu mācībās, jo īpaši – izjust prieku, "atklājot to, ko jūs līdz šim nebijāt sapratuši, piemēram, fizikā vai matemātikā".

"Kad pienāk šis moments, kad jūs pēkšņi saprotat kaut ko, kas agrāk šķitis grūti, ir gandarījums, un šādi prieka mirkļi pieder pie mācību procesa. Es pateicos arī vecākiem un vecvecākiem par to, ka jūs varat iespēju robežās paskaidrot savām atvasēm, kā risināt mājasdarbus vai vienu vai otru uzdevumu, vai arī vienkārši ļaujat jaunajam cilvēkam klusumā un mierā pašam rast risinājumu, pašam nonākt pie secinājuma," sacīja Levits.

"Mēs visi esam vienreizēji un oriģināli, arī jaunie cilvēki, kuri sāk mācības 1. klasē, savā unikalitātē ir nepieciešami Latvijai, jo Latviju veido daudzveidība. Daudzveidība ir Latvijas spēks. Mums ir viena kopēja valsts valoda, un arī šajā skolā jūs mācīsieties lielā mērā valsts valodā. Taču vienlaikus tas, ka katram ir sava kultūra un sava valoda blakus valsts valodai un kopējai latviskajai kultūrtelpai, ir bagātība visai Latvijas valstij, nevis tikai jums. Es domāju, ka tieši šo mērķu savietojamība ir šīs skolas (vienas no lielākajām Rīgas skolām) spēks," sacīja prezidents.

Savukārt, sniedzot runu Strazdumuižas internātvidusskolā, kuru apmeklē vājredzīgi un neredzīgi bērni, Valsts prezidents pateicās mācību iestādes pedagogiem, "jo jums ik dienu ir vajadzīgs optimisms un mērķtiecība, kā arī jums ir ļoti jāmīl sava profesija". "Es ticu, ka jūs visi tā darāt," turpināja Levits.

"Man šķiet, ka jums, skolēniem, kuri šeit mācās, ļoti būtisks ir gribasspēks un mērķtiecība, lai sasniegtu to, ko jūs vēlaties. Un ziniet – tas ir pilnīgi iespējams sasniegt visu, ko vēlaties, ja vien jums ir mērķtiecība, gribasspēks un disciplīna," mudināja Valsts prezidents. Atskatoties uz savām skolas gaitām, prezidents atzina, ka pašam savulaik tieši disciplīna pieklibojusi.

Ziņots, ka pirmdien, 2. septembrī, sākas jaunais 2019./2020. mācību gads.

Saskaņā ar valdībā apstiprinātajiem noteikumiem par mācību gada sākuma un beigu laikiem šis mācību gads vairumam skolēnu ilgs līdz 2020. gada 29. maijam. Citāds mācību gada beigu laiks ir skolēniem, kuriem paredzēts kārtot eksāmenus – 9. klašu skolēniem mācības beigsies 15. maijā, bet mācību gads – 12 .jūnijā, savukārt 12. klašu skolēniem mācības beigsies 2020. gada 15. maijā, bet mācību gads noslēgsies 19. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!