Foto: LETA

Izmeklējot saslimšanas cēloņus ar šiga toksīnu veidojošās “Escherichia coli” jeb zarnu nūjiņas izraisīto infekciju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir saņēmis informāciju no laboratorijas, ka četriem bērniem no Siguldas novada konstatēta salmonelozi izraisošā baktērija salmonella, portālu “Delfi” informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

Visi četri bērni jau nedēļu neapmeklē bērnudārzu, tomēr SPKC uzskata, ka inficēšanās varētu būt notikusi dažādos laikos no 7. septembra. Patlaban bērni ārstējas ģimenes ārsta uzraudzībā.

No minētajiem četriem bērniem septembra sākumā viens sāka mācības bērnudārzā "Ieviņa", bet trīs – bērnudārzā "Tornīši".

SPKC uzsvērusi, ka šobrīd nav viennozīmīgas informācijas, kur bērni ieguvuši šīs baktērijas, jo inficēšanās notikusi dažādos laikos un nav masveidīga vienā izglītības iestādē, norāda pašvaldības pārstāve.

SPKC vēsta, ka minētās baktērijas izraisīto saslimšanu pazīmes ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes.

Ņemot vērā gan šo, gan arī iepriekš izskanējušo informāciju par inficēšanos ar bīstamo infekcijas slimību, Siguldas novada pašvaldība vēršas Valsts policijā ar iesniegumu pastiprināti izmeklēt iespējamo saistību starp šiem diviem inficēšanās gadījumiem.

Papildus tam pašvaldība vērsusies SPKC ar lūgumu iespējami īsā laikā sniegt atzinumu par salmonellas baktērijas izplatības cēloņiem.

Brikmane atgādina, ka joprojām nav zināmi šiga toksīnu veidojošās "Escherichia coli" jeb zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas cēloņi.

Kā liecina informācija SPKC mājas lapā, ir apmēram 2000 salmonellu tipu, bet Latvijā pacientiem konstatēti apmēram 20. Visizplatītākās ir "Salmonella enteritidis"un "Salmonella typhimurium". Infekcijas avots var būt daudzi savvaļas dzīvnieki un mājdzīvnieki, kā arī cilvēki.

Inficēšanās notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku valsts produktus (gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles u.c.), kas satur salmonellas vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem, lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas, kontaktējoties ar inficētiem dzīvniekiem, bez tam mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas – putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām u.c..

Salmonelozes pazīmes ir slikta dūša, vemšana, krampji, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, vai arī, ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos (dehidratāciju). Salmonelozes simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās.

"Delfi" jau rakstīja, ka Valsts policija otrdien, 17. septembrī, sākusi kriminālprocesu saistībā ar zarnu infekcijas slimības uzliesmojumu Siguldā.

Saslimšanu izraisījis mikroorganisms "Escherichia coli" jeb zarnu nūjiņa, ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības.

Līdz svētdienai zarnu infekcijas simptomi konstatēti 23 cilvēkiem – 19 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem no Siguldas un tās apkārtnes.

Trešdien tika vēstīts, ka aizvadītās diennakts laikā zarnu infekcijas simptomi novēroti vēl diviem bērniem no Siguldas un tās apkārtnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!