Foto: DELFI Aculiecinieks
"Delfi" aculiecinieki ziņo, ka Rīgā, Salu tilta un Maskavas ielas sākumā, kupli saaugušas tintenes. "Sēņošanas iespējas gandrīz Rīgas centrā," tā par redzēto teic Vineta. Savukārt mikoloģe Inita Dāniele aicina ēdamās tintenes vides piesārņojuma dēļ nelasīt pilsētā, bet ārpus tās.
"Salu tilta un Maskavas ielas sākumā – Īsā iela, fantastisks skats– tintenes," teic Vineta, kura dalījusies ar foto.

Savukārt Aiva raksta, ka Maskavas forštatē ir savāds rudens, jo tur noticis "rudens sēņu sprādziens".

Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, mikoloģe Dāniele portālam "Delfi" precizē, ka iemūžinātas ir portcelāna tintenes (Coprinus comatus).

"Ēdama, cepama, ļoti garšīga, tikai nedrīkst lietot kopā ar alkoholu," sēni raksturoja speciāliste. Viņa norāda, ka savienojumā ar alkoholu sēne kļūst indīga, var izraisīt sliktu dūšu, vemšanu, caureju. Sliktu dūšu šī sēne var izraisīt arī, ja to lieto kopā ar stipru tēju vai kafiju.

"Man personīgi ļoti garšo tintenes, jo tās nav sīkstas kā citas sēnes, bet ir mīkstas, ar maigu garšu. Taču pēc salasīšanas tās iespējami drīz ir jāliek uz pannas un jāapcep. Vārīt un ilgi cept nav ieteicams, jo pārvērtīsies putrā," stāsta Dāniele.

Drīz pēc nogriešanas sēnes "pārvēršas tintē" burtiskā nozīmē, jo to cepurītes iztek tumšas krāsas šķidrumā.

Speciāliste neiesaka zālājos augošās tintenes vākt pilsētā, līdzās tramvaja sliedēm, jo augsne var būt piesārņota. Vislabāk sēņot ir ārpus pilsētas, aicina mikoloģe.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!