Foto: LETA

Rīgā 2017. gadā izveidotajā pirmajā kolumbārijā 2. Meža kapos līdz šim aizņemtas jau 145 nišas, izbraukuma sēdē secināja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputāti.

Kā atgādina domes sabiedrisko attiecību nodaļā, kolumbārijā izveidotas 288 betona nišas, kurās var glabāt urnas ar mirušo cilvēku pelniem, katrā nišā var ievietot līdz četrām urnām. Visām nišām priekšā ir stikls, kurā iegravē ziņas par mirušo tāpat kā uz kapakmeņiem.

Kolumbāriju veido 11 būves, kas izvērstas vienā, divos, trīs, četros un piecos līmeņos, kopā radot vienotu kompozīciju. Kolumbārija vidū esošajai piecu līmeņu būvei centrā ir izveidots stikla piemineklis. To rotā koks, lidojoši putni un uzraksts „Kolumbārijs", kā arī teksts latviešu un latīņu valodā „Viņi vienmēr būs mūsu atmiņās".

Kapsētu pārvaldes darbinieki uzsvēruši, ka pēc kolumbārija nišām ir gana liels pieprasījums, tāpēc nepieciešams meklēt jaunas vietas, kur varētu izveidot citus kolumbārijus.

Deputāti apskatīja aptuveni 1500 kvadrātmetru lielu un brīvu teritoriju 1. Meža kapos, kur varētu izveidot vēl vienu kolumbāriju ar daudz lielāku nišu skaitu.

Izbraukuma sēdes laikā tika apmeklēta arī Torņakalna kapsēta, kas ir slēgta jauniem apbedījumiem.

Taču šeit nepieciešams atjaunot sienu, kurā būtu iespējams izbūvēt kolumbārija nišas.

Par jauna kolumbārija būvniecību vēl notiks diskusijas Mājokļu un vides komitejā un citās atbildīgajās pašvaldības institūcijās, informē pašvaldībā.

Rīgas pašvaldība 2016. gadā sāka kolumbārija būvniecību 2. Meža kapu dienvidu daļā, Gaujas ielā 6.

Kopējās kolumbārija būvniecības, būvuzraudzības un autoruzraudzības izmaksas bija 175 814 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Objektu būvēja SIA "Būvenergo A", bet projektu izstrādāja arhitektūras un celtniecības firma SIA "Sintarh" – arhitekts Vladimirs Miļgroms, savukārt skulptūras autors ir Edgars Kvjatkovskis.

Katru gadu Rīgā pašvaldības kapsētās apglabā aptuveni 7000 cilvēku. Vidēji 10% gadījumos aizgājušo radinieki lemj par labu kremēšanai.

Kopumā Rīgas teritorijā ir 26 kapsētas, 21 no tām pieder pašvaldībai, bet pārējās piecas atrodas baznīcu pārziņā. Atvērtās kapsētas, kurās vēl ir vieta jauniem apbedījumiem, Rīgā ir tikai divas – Bolderājā un Jaunciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!