Foto: Brocēnu novada dome
Augstākās tiesas (Senāta) Krimināllietu departaments otrdien, 29. oktobrī, negrozīja Kurzemes apgabaltiesas 2019.gada 1.aprīļa lēmumu, atstājot spēkā ar pirmās instances tiesas spriedumu noteikto sodu toreizējai Brocēnu novada pašvaldības vadītājai Solvitai Dūklavai (LZP) apsūdzībā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem pašvaldībā.

Ar otrdien pieņemto lēmumu stājas spēkā apsūdzētajai piespriestais sods 20 minimālo mēnešalgu apmērā, jeb 8600 eiro, ar kuru atņemtas tiesības ieņemt pašvaldības domes priekšsēdētāja amatu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Apsūdzētajai apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 319.panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, aiz nolaidības neizdarot darbības, kuras tai pēc likuma ir jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai, ar to izraisot smagas sekas.

Senāts lēmumā atzīst, ka apelācijas instances tiesa nav pieļāvusi apsūdzētās aizstāvja kasācijas sūdzībā norādītos Kriminālprocesa likuma pārkāpumus. Senāta ieskatā apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi apelācijas sūdzībā norādītos juridiski nozīmīgos apstākļus un savus atzinumus pamatojusi ar likumu un pārbaudītiem, un novērtētiem pierādījumiem. Tiesa ir konstatējusi Krimināllikuma 319.panta panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma objektīvo un subjektīvo pusi.

Tiesa, sniedzot savus argumentus uz sūdzībā norādīto, atzinusi, ka apsūdzībā ir norādīts, kādus pienākumus nav pildījusi apsūdzētā – veicot Brocēnu novada pašvaldības naudas līdzekļu pārskaitījumu apstiprināšanu, nav pārliecinājusies par sagatavoto maksājumu uzdevumu un veicamo pārskaitījumu likumību un pamatotību, nav kontrolējusi veicamo pārskaitījumu likumību un pamatotību, nav izveidojusi iekšējās kontroles procedūru darba algas izmaksu likumības nodrošināšanai. Ievērojot to, ka apsūdzībā norādīti konkrēti naudas pārskaitījumi, kā arī norādīts uz „Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma" 4. panta otrās daļas pārkāpumu, tiesa atzinusi, ka apsūdzētās noziedzīgo darbību apraksts atklāj visas Krimināllikuma 319. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes.

Jau vēstīts, ka Dūklava bija apsūdzēta pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Tāda pati apsūdzība, kas izvirzīta Dūklavai, bija arī bijušajam Brocēnu pašvaldības vadītājam Arvīdam Mēteram (LSDSP), kuru iepriekš Saldus rajona tiesa (tagadējā Kurzemes rajona tiesa Saldū) atzina par vainīgu valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanā, ja ar to izraisītas smagas sekas.

2016. gadā prokuratūra Dūklavai piemēroja drošības līdzekli – noteiktas nodarbošanās aizliegumu, aizliedzot pildīt Brocēnu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas amata pienākumus. Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese, izskatot Dūklavas sūdzību, gan pēc tam nolēma atcelt viņai piemēroto drošības līdzekli.

Pēc 2017. gada jūnijā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Dūklava saglabāja domes priekšsēdētājas amatu.

Dūklava atklātos finanšu pārkāpumus Brocēnu novada pašvaldībā pielīdzinājusi slimībai, kas izplatījusies "tālu un dziļi", jo nav laikus atklāta un ārstēta. "Jau esmu paudusi, ka domes priekšsēdētājas amatā stājos 2013. gada 20. jūnijā, un VK ziņojums apstiprina manis jau agrāk paustās aizdomas par būtiskām, ielaistām problēmām Brocēnu pašvaldības organizācijas iekšējā kultūrā un grāmatvedības kārtošanas jomā. Kā ziņojumā secinājusi VK, arī zvērināta revidenta atzinumi, uz kuriem ir pamats paļauties, lai konstatētu kādas iespējamas neatbilstības, ilgstoši ir bijuši maldinoši un neatbilstoši reālajai situācijai grāmatvedības kārtošanas jomā," iepriekš norādīja Dūklava.

Dūklava iepriekš solīja, ka pašreizējās novada domes vadības rīcība būšot skaidra un noteikta, un to varot iedalīt trīs paralēlās stratēģijās – sadarbībā ar izmeklēšanas iestādēm, notikušā skaidrošanā iedzīvotājiem un iekšējās uzraudzības sakārtošanā.

Dūklavas krimināllieta ir viena no četrām atsevišķi izdalītajām krimināllietām saistībā ar Valsts kontroles atklātajiem finanšu pārkāpumiem Brocēnu novada pašvaldībā. Pārējās trīs lietas pret bijušo Brocēnu pašvaldības vadītāju Arvīdu Mēteru (LSDSP) un divām bijušajām pašvaldības grāmatvedības darbiniecēm tiesā nonāca agrāk, un divas no tām jau ir izskatītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!