Foto: LETA

Vēl tikai pirms gada, 13. Saeimas vēlēšanu laikā, pie varas esošās partijas, raugoties ekonomiskās izaugsmes augšupvērstajās līknēs, varēja būt diezgan pārliecinātas par turpināšanu līdzīgā garā arī pēc vēlētāju gribas izteikšanas kārtējās parlamenta vēlēšanās.

Tomēr "vecās" varas elites paļāvību strauji aizskaloja trīs nosacīti jaunie politiskie spēki, kuri bija precīzāk spējuši uztaustīt sabiedrībā gruzdošo neapmierinātību un vēlmi aizslaucīt līdzšinējo valsts vadīšanas stilu.

Pēc valsts vēsturē viena no garākajiem un gana vētrainā valdības veidošanas procesa šī gada sākumā Latvija tika pie valdības, kurā starp pieciem partneriem vairākums jeb trīs ir jaunās partijas, kam vēlētāji bija devuši lielu uzticības kredītu.

Taču gadu pēc vēlēšanām un nepilnu gadu pēc valdības darba sākšanas valsts nonākusi situācijā, kurā mediķi un novadu iedzīvotāji rīko protestus un sabiedrība naski parakstās par tautas nobalsošanas rosināšanu, lai lemtu par šī Saeimas sasaukuma atlaišanu.

Sešu dienu laikā vien savākti vairāk nekā 30 tūkstoši parakstu jeb piektā daļa no nepieciešamajiem vairāk nekā 150 tūkstošiem parakstu, lai tautas nobalsošana notiktu.

Tikmēr valdošās koalīcijas partijas izstaro ārēju mieru un atsaucas uz brīvu cilvēku izvēli demokrātiskā iekārtā, bet opozīcijas pārstāvji vēl kalkulē izdevīgāko taktiku parakstu vākšanas laikam, kas saskaņā ar likumu noteikts gada garumā.

Opozīcijas partijām, kurām ir gana stipra bāze reģionos un pašvaldībās, ir dažādas izvēles iespējas vienā vai otrā veidā "pieslēgties" šim sabiedrībā virmojošajam procesam tām vēlamā vai izdevīgā brīdī.

Gan eksperti partiju iekšienē, gan politikas vērotāji no malas lēš, ka pie zināmas apstākļu sakritības varētu izdoties savākt nepieciešamo balsu skaitu tautas nobalsošanai, tomēr, visticamāk, ka pašā referendumā netiktu nobalsots par Saeimas atlaišanu, jo tāda lēmuma pieņemšanai jāpārkāpj stipri augsta latiņa – vairāk nekā pusmiljonam vēlētāju jānobalso par parlamenta atlaišanu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!