Foto: DELFI
Ceturtdien, 28. novembrī, mediķu organizācijas rīkos atkārtotu protesta akciju pie Saeimas ēkas, aicinot atsaukt 13. Saeimu, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrībā (LVSADA).

Protesta laikā, kas notiks no pulksten 11 līdz 12, ir plānots skaidrot, kādēļ vēlētājiem pienācis laiks novērtēt 13. Saeimas darbu. Pēc tam uz Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) kopīgi tiks nogādāts LVSADA ierosinājums rīkot tautas nobalsošanu par 13. Saeimas atsaukšanu.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, kāpēc LVSADA iesniegs jaunu pieteikumu CVK par Saeimas atlaišanu nevis pievienosies jau esošajiem, LVSADA vadītājs Valdis Keris skaidroja: "Mēs tomēr bijām pirmie, kas tādu domu izteica un gribam, lai ir tā, ka mēs savu sākotnējo ieceri esam noveduši līdz loģiskam noslēgumam."

LVSADA grib ļaut pieteikuma iesniegšanā piedalīties iespējami lielākam cilvēku skaitam, un tos cilvēkus, kas būs ceturtdien atnākuši uz protesta akciju, kuras laikā ir plānots sniegt šo pieteikumu, informēs, kāpēc tas ir jādara tieši tagad, norādīja Keris. "Mēs esam gatavi pievienot savu iniciatīvu demokrātijas stiprināšanas nolūkā," pauda Keris.

"Tad, kad mēs šo pienākumu būsim izpildījuši, aicinot arī pārējos Latvijas iedzīvotājus un iesniedzot pieteikumu, tad arī uzņemamies līdzatbildību par šo iniciatīvu, neraugoties uz to visu negāciju straumi, kas šobrīd jau plūst," uzsvēra Keris.

Atbalstu protesta akcijas rīkošanai izteica pārstāvji no Latvijas Ārstu biedrības (LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA), Latvijas Māsu asociācijas (LMA), Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) un Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA). Atbalstu protesta akcijai ir apstiprinājusi arī Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienība, norāda LVSADA.

"Pieejama un kvalitatīva veselības aprūpe ir viens no valsts stūrakmeņiem. Diemžēl gan veselības aprūpes pieejamības, gan priekšlaicīgas mirstības rādītāji Latvijā ir vieni no sliktākajiem Eiropas Savienībā (ES). Tajā galvenokārt vainojams trūcīgais valsts finansējums veselības aprūpei," rakstīts LVSADA paziņojumā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība par LVSADA ierosinājumu oficiāli lems valdes sēdē 27. novembrī. Jau iepriekš atbalstu LVSADA protestiem pret Veselības aprūpes finansēšanas likuma nepildīšanu ir paudusi Eiropas Sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrību federācija, paziņojumā pauž LVSADA.

Jau ziņots, ka Saeima 14. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020. gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro.

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020. gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas.

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Neapmierinātībā ar trūkstošo finansējumu, pirmo protesta akciju pie Saeimas mediķu organizācijas rīkoja 7. novembrī. 28. novembrī gaidāmajā protestā ir plānots paust atbalstu parakstu vākšanai, lai rīkotu referendumu par Saeimas atlaišanu. "Šobrīd aicināsim iedzīvotājus balsot par referendumu. Mēs neaicinām pagaidām balsot par Saeimas atlaišanu," tā piektdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskusijā par mediķu algām teica Keris, skaidrojot, ka daudz kas tālāk būs atkarīgs no tā, ko Saeima paspēs izdarīt līdz "brīdim X". Viņš gan piebilda, ka personīgi uzskata, ka Saeima būtu jāatlaiž.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!