Foto: DELFI
Vai pansionātam "Lauciene" kārtējo reizi jāsniedz ieteikumi sociālo pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai vai arī iestāde jāsoda vai jāizslēdz no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistra – par vienu no šiem lēmumiem izšķirsies Labklājības ministrija (LM). Pārbaudes šajā pašvaldības iestādē uzsāktas pēc divu tās iemītnieku nāves šogad. Tiesa, jau iepriekš pansionātā pārbaudē konstatētas nepilnības.

Konkrēta atbilde sekos pēc 16. decembra, kas ir noteiktais termiņš pārbaužu rezultātu iesniegšanai, norādīja ministrijā. Trešdien ir plānota LM un pansionāta pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu jautājumus par sociālā pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu pansionātā.

Jau ziņots, ka šā gada jūnija nogalē Talsu novada pašvaldības iestādē – pansionātā "Lauciene" mirušas sirmgalves nāves cēlonis bijis "neprecizēta smaga olbaltumu un enerģētiskā malnutrīcija, kas nozīmē nomiršanu badā," iepriekš vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze". LM portāls "Delfi" uzzināja, ka šī gada aprīlī pansionātā bijis vēl viens nāves gadījums, kurā sirmgalve izgājusi pastaigāties, bet nav atgriezusies atpakaļ. Vēlāk viņa atrasta noslīkusi.

Ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto, ka viens no pašvaldības sociālā dienesta uzdevumiem ir novērtēt sociālā dienesta administrēto un pašvaldības finansēto sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības kvalitāti, LM lūgusi līdz 16. decembrim Talsu novada Sociālo dienestu sniegt vērtējumu par klientei pansionātā "Lauciene" nodrošināto sociālo pakalpojumu. Sieviete veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ šā gada 19. jūnijā tika hospitalizēta un mira slimnīcā 21. jūnijā, portālam "Delfi" iepriekš norādīja LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta vecākā eksperte Dzintra Kandere.

Tiesa, LM jau pērnā gada vasarā jau veikusi pārbaudi pansionātā "Lauciene" un sniegusi 20 ieteikumus pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai. Ministrija līdz trešdienai, 4. decembrim, ir saņēmusi informāciju, ka no visiem ieteikumiem nav ieviests viens ieteikums un pieci ir ieviešanas procesā, norādīja Kandere.

Par notikušo pārbaudi ir uzsākusi arī Veselības inspekcija (VI) un Valsts policija (VP).

Tagad pagājuši pieci mēneši kopš sirmgalves nāves, bet joprojām pansionātā nav īsti skaidrs, kāpēc viņa nomira. Sievietes nāvi bada dēļ tur noliedz. "Negribētu piekrist, ka kāds tiek pansionātā mērdēts badā," tā portālam "Delfi" norādīja "Laucienes" direktora pienākumu izpildītāja Ilze Rūsiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!