Foto: Reuters/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis informāciju no Slovākijas veterinārā dienesta par konstatētu augsti patogēnās putnu gripas (H5N8 apakštipa) uzliesmojumu mājputniem vienā piemājas saimniecībā, kurā tika turētas 22 vistas, informēja PVD.

Putnu gripas skartā novietne atrodas valsts dienvidrietumos - Nitra reģionā.

Putni slimības skartajā novietnē tika turēti pašu patēriņam. Slovākijas veterinārais dienests putnu gripas skartajā reģionā noteicis karantīnu, slimības skartajā novietnē mājputni tiek iznīcināti, kā arī slimības cēloņi un izplatīšanās ceļi tiek noskaidroti.

Šonedēļ PVD ziņoja par Polijā kostatētu putnu gripu mājputniem. Kopš 2019. gada decembra beigām līdz šim brīdim Polijā slimības skartas deviņas mājputnu novietnes. No tām septiņas ir komerciālās mājputnu novietnes (piecas tītaru novietnes, viena dējējvistu un viena pērļu vistiņu novietne) un divās piemājas saimniecības ar dažādu sugu mājputniem. Slimības skartajās novietnēs iznīcināti vairāk kā 128 tūkstoši putnu.

Slimība skārusi trīs Polijas reģionus – Lubartovski, Ostrovski un Krasnostaski. Turklāt Polijā 7. janvārī putnu gripa laboratoriski ir apstiprināta arī savvaļas putnam - vienam atrastam mirušam vanagam Lubartovski reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!