Foto: DELFI
Jūtā, ASV, bāzētā ģenealoģijas organizācija "FamilySearch" digitalizējusi vairāk nekā 600 000 lapaspuses no Latvijas Valsts vēstures arhīva (LVVA) krājuma. Liela daļa no tā jau publiskota, bet daļa Vispārīgās datu aizsardzības regulas (VDAR) dēļ pieejama vien daļēji, portālam "Delfi" stāsta šīs organizācijas Austrumeiropas daļas vadītājs Maksims Balandīns.

"FamilySearch" ir Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas (mormoņu) finansēta bezpeļņas biedrība, kas investē milzu līdzekļus dzimtas pētniecības kultūras popularizēšanā visā pasaulē. Šie cilvēki to dara reliģisku motīvu vārdā. Pie materiāliem organizācija tika, pirms aptuveni pieciem gadiem slēdzot līgumu ar arhīvu.

Kā precizē Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža, LVVA ar ģenealoģijas izpētes organizāciju ir sadarbības līgums par dokumentu digitalizēšanu – arhīvs atlasa dokumentus un "FamilySearch" veic digitalizāciju ar saviem resursiem arhīva telpās. Abām pusēm paliek vienāds digitalizēto dokumentu komplekts.

"Diemžēl mūsu vietne "lvva-raduraksti" tehnisku problēmu dēļ vairākus gadus nav papildināta. Es ļoti ceru, ka šogad izdosies tās beidzot atrisināt un mūsu vietnē būs pieejami šie dokumenti. "FamilySearch" savu datubāzi papildina paši, kā arī paši indeksē dokumentus. Viens no līguma nosacījumiem ir, ka "FamilySearch" ir jāievēro mūsu valstī spēkā esošie personas datu aizsardzības normatīvie akti," norāda Sprūdža.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!