Foto: DELFI
Kopš valdības lēmuma 2017. gadā par Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību Rīgā, Brīvības gatvē 207, veikta zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, izstrādāts būvprojekts, uzsākta sadarbība ar būvuzraugiem un veikti citi priekšdarbi, ieguldot vairākus miljonus eiro, turklāt VDD rīcībā nav informācijas par citu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīcībā esošu zemesgabalu, kas atbilstu specdienesta vajadzībām. Līdz ar to VDD neizskata iespēju celt ēku citā vietā.

VDD portālam "Delfi" apstiprināja, ka tā priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus ceturtdien ticies ar Teikas apkaimes biedrības un Rīgas apkaimju alianses vadītājiem, lai viņus uzklausītu. "VDD izprot un ciena sabiedrības vēlmi pilnveidot pilsētvidi, taču rast visiem labvēlīgu risinājumu šajā komplicētajā situācijā ir sarežģīti, un VDD pienākums ir rīkoties atbilstoši nacionālās drošības interesēm," pauda dienestā.

Tāpat VDD paskaidroja, ka lēmumus saistībā ar šo projektu pieņem Ministru kabinets, kas VDD uzticējis virzīt šo, nacionālās drošības interesēm svarīgo projektu. Un dienests to arī dara.

"VDD augstu vērtē iedzīvotāju pilsonisko iniciatīvu par parka izveidi Teikā, tomēr šim nolūkam var izmantot arī citu teritoriju Teikā vai tās apkaimē. Vēršam uzmanību, ka lēmumu par VDD ēkas būvniecību Brīvības gatvē 207 valdība pieņēma jau 2017. gadā, un kopš tā laika ir noritējis intensīvs darbs pie projekta īstenošanas – veikta zemesgabala inženierģeoloģiskā izpēte, izstrādāts būvprojekts, uzsākta sadarbība ar būvuzraugiem un veikti citi priekšdarbi, ieguldot vairākus miljonus eiro," skaidroja VDD.

Specdienesta ēkas projektēšana saistībā ar augstajām drošības prasībām ir specifiska, komplicēta un laikietilpīga, norāda VDD. "Lai VDD ēku uzceltu citā vietā, viss šis darbs būtu jāsāk praktiski no jauna, kas projektu ievērojami sadārdzinātu," pauž specdienests.

Turklāt no dienesta sniegtās informācijas izriet, ka VDD rīcībā nav informācijas par citu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" rīcībā esošu zemesgabalu, kas atbilstu specdienesta vajadzībām. Jau sākotnēji VNĪ nav varējis VDD vajadzībām piedāvāt otru atbilstošu zemesgabalu. Lai nodrošinātu mobilitāti un gatavību reaģēt, VDD ēkai ir jāatrodas tuvu pilsētas centram. Tāpat zemesgabala platībai ir jābūt pietiekamai, kā arī tam jāatbilst citiem dienestam svarīgiem kritērijiem, situāciju komentē VDD.

Minēto apstākļu dēļ VDD neizskata iespēju celt ēku citā vietā.

"Jāatzīmē, ka Rīgā nebūtu iespējams atrast tādu zemesgabalu, par kura piešķiršanu VDD vai kādas citas iestādes vajadzībām visi iedzīvotāji būtu vienisprātis. VDD pateicas tai sabiedrības daļai, kas izprot šī projekta būtisko nozīmi un pauž VDD atbalstu," uzsver dienests.

Jau ziņots, ka atbilstoši 2017. gadā pieņemtam valdības lēmumam Rīgā, Brīvības gatvē 207, plānota Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecība, kas tiks sākta jau šogad.

Ministru kabinets jau 2008. gadā lēma par jaunas ēkas būvniecības nepieciešamību VDD (tobrīd – Drošības policijas) vajadzībām, taču 2009. gadā saistībā ar valstī valdošo vispārējo finanšu krīzi ēkas būvniecība tika atlikta uz vēlāku laiku.

Pašlaik VDD izvietots vairākās ēkās, un dienesta rīcībā esošās telpas ir nolietojušās. Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un aizvien pieaugošos drošības izaicinājumus, VDD pašreizējās telpas tuvākajā nākotnē kļūs neatbilstošas VDD kā NATO un ES dalībvalsts specdienesta vajadzībām un vairs nespēj pilnvērtīgi nodrošināt dienesta attīstību.

VDD arī piebilst, ka jaunās ēkas būvniecības darbus svarīgi sākt jau šogad, lai novērstu risku, ka pārredzamā nākotnē VDD rīcībā esošās telpas kļūst neatbilstošas valsts noslēpuma, kā arī ES un NATO klasificētās informācijas aizsardzības prasībām. Šādi sarežģījumi varētu ievērojami apgrūtināt VDD sadarbību ar ārvalstu sabiedrotajiem.

"Ņemot vērā Latvijai naidīgu ārvalstu īstenoto agresīvo ārpolitiku un specdienestu radīto apdraudējumu, kam nav tendences mazināties, stiprināt VDD kapacitāti pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir ļoti būtiski, un tas atbilst arī NATO un ES kolektīvās drošības interesēm," piebilst dienestā.

Lai gan medijos jau minētas dažādas summas, cik varētu izmaksāt Valsts drošības dienesta (VDD) jaunā ēka bijušā velotreka "Marss" vietā, dienestā norāda, ka šī informācija ir valsts noslēpums, skaidro aģentūra LETA.

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" pārstāve Inta Plūmiņa aģentūrai LETA teica, ka saistībā ar VDD publisko paziņojumu par zemesgabala pielietojuma mērķi jebkuru papildus informāciju drīkst sniegt tikai lietotājs, proti, VDD.

Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) komentārus saistībā ar VDD ēkas būvniecības vietas izvēli līdz šim portālam "Delfi" nav izdevies iegūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!