Foto: LETA

Koronavīrusa iespējamība Latvijā ir pietiekoši zema, ņemot vērā apzinātos epidemioloģiskos radītājus, bet atbildīgie medicīniskie dienesti gatavojas iespējai, ka arī Latvijā šis vīruss var nonākt, portālam "Delfi" teica Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Šobrīd mūsu galvenais uzdevums ir demonstrēt gatavību gan ārstniecības iestādēs, gan neatliekamās palīdzības dienestā, kurš organizē hospitalizācijas iespējas. Tāpat ir svarīgi cieši sadarboties ar robežsardzi, lidostu, tiem cilvēkiem, kas atbild par kādu robežu šķērsošanu, lai mēs visus tos gadījumus, kas varētu būt saistīti ar iespējamu saslimšanu, varētu identificēt un arī attiecīgi reaģēt," norādīja Cipule.

NMPD vadītāja uzsvēra: "Ja cilvēks nav atgriezies no Uhaņas, viņam nevajadzētu uztraukties." Tas nozīmē, ka "Latvijas sabiedrība var būt mierīga", teica Cipule, piebilstot, ka "tieši tāpēc ir svarīgi ziņot par mūsu gatavību un veiktajām darbībām, kas nozīmē, ka esam gatavi tādam gadījumam, ja tas iestāsies."

Tāpat viņa uzsvēra, ka arī tas Latvijas valstspiederīgais, kurš no Uhaņas "atgriezīsies Latvijā caur karantīnu būs pilnīgi drošs, jo būs izgājis pretepidemioloģiskos pasākumus".

"Dienests ir pārskatījis mūsu personāla rīcību šāda apdraudējuma gadījumā, esam arī izstrādājuši specializētu algoritmu, kas paredz, sākot no zvana pieņemšanas mirkļa līdz pat brigādes nokļūšanai notikuma vietā un tālākai pacienta nogādāšanai ārstniecības iestādē – visas darbības ir sīki aprakstītas algoritmā," sēdē informēja NMPD Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga.

Papildus NMPD ir aktualizējis jautājumu par individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamību, apjomu un rezervēm – visām NMPD brigādēm ir pieejami nepieciešamie elpceļu aizsardzības līdzekļi.

Tāpat arī tiks rīkoti treniņpasākumi, lai visi darbinieki zinātu, kā šie elpceļu aizsardzības līdzekļi ir jāuzvelk un jānovelk. Papildus šīm darbībām Katastrofu medicīnas centrs ir atbildīgs un saskaņo slimnīcu Katastrofu medicīnas plānus, kas nosaka, kā rīkoties bīstamu infekcijas slimību gadījumā, informēja Heiberga.

Centrs ir aicinājis slimnīcas pārrunāt ar saviem darbiniekiem rīcības plānus, pārskatīt slimnīcu individuālo aizsardzības līdzekļu pieejamās rezerves, kā arī identificējuši ārstniecības iestādes, kurām šo aizsardzības līdzekļu rezerves nav pietiekamas un uzsākuši individuālas konsultācijas par to iegādi.

Visās trīs universitātes līmeņa slimnīcās šie resursi ir nodrošināti, arī sešās no septiņām reģionālajām slimnīcām, tomēr lielākajai daļai lokālo slimnīcu individuālās aizsardzības līdzekļi ir ierobežotā daudzumā vai to trūkst, tāpēc visas slimnīcas ir aicinātas tos iegādāties, komisijas sēdē norādīja Heiberga.

"Mēs jau minējām, ka ne visas slimnīcas ir pilnībā gatavas un tāpēc tas ir jautājums, kuru visdrīzāk vajadzētu nākotnē paredzēt – kādā veidā mēs tieši kontrolējam šo te gatavību, jo saskaņots katastrofu plāns vai saskaņots iekšējais slimnīcas gatavības plāns ne vienmēr nozīmē, ka slimnīcas ir pilnībā gatavas. Tomēr ņemot vērā mūsu līdzšinējās pieredzes, varu teikt, ka reģionālās un lielās slimnīcas ir pilnībā gatavas, tāpēc sākotnējā fāzē hospitalizācijas plānā mēs esam paredzējuši, ja cilvēkam tiks konstatēti simptomi, viņš tiks hospitalizēts Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS), bet bērni – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). Šeit runājam par to, ka ir svarīgi noķert to pirmo gadījumu," sēdē stāstīja Cipule.

Jau ziņots, ka viens Latvijas valstspiederīgais ir izrādījis vēlmi atgriezties Latvijā no koronavīrusa skartās Uhaņas pilsētas Ķīnā, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāve Guna Japiņa. Latvijas puse tagad plānojot šī cilvēka atgriešanu valstī ar Francijas dienestu starpniecību.

Tāpat Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veic aktīvu informatīvo kampaņu, lai informētu iedzīvotājus, ārstus un ceļotājus par nepieciešamajiem drošības pasākumiem un slimības simptomiem.

Visa svarīgā informācija tiek izvietota centra mājaslapā un sociālajos tīklos.

Kamēr vīruss vēl nav nonācis Latvijā, NMPD galvenais uzdevums ir nodrošināt koordināciju un SPKC uzdevums ir informēt iedzīvotājus, valsts un privātās iestādes. Komisijas sēdē SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs apstiprināja, ka medicīnas personāls un iestādes ir informētas par drošības pasākumiem vīrusa gadījumā.

Šobrīd pieņemtā kārtība nosaka, ja pacients vēršas pie ārsta ar elpceļu infekciju un ja tiek konstatēts, ka persona ir bijusi Uhaņas reģionā, tad tiks uzsākti infekciju kontroles pasākumi, skaidroja Perevoščikovs.

Ja tiek konstatēts koronavīruss, pacientu nepieciešams stacionēt, izolēt, kā arī ziņot SPKC nepārtrauktā režīmā. Tāpat nepieciešams veikt paraugu laboratorisko izmeklēšanu RAKUS un pacienta ārstēšanu, rīcības secību skaidroja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka Ķīnas varasiestādes jau apturējušas ķīniešu grupu ceļojumus iekšzemē un uz ārzemēm, lai apturētu koronavīrusa izplatību.

Ķīnā mirušo skaits nāvējošā koronavīrusa uzliesmojumā ir pieaudzis līdz 106 cilvēkiem, ieskaitot pirmo nāves gadījumu Pekinā, bet apstiprināto infekcijas gadījumu skaits ir pārsniedzis 4000, otrdien paziņoja varas iestādes.

Uhaņā kopš ceturtdienas noteikta karantīna un nolemts steidzami uzcelt vēl divas slimnīcas, katru ar aptuveni 1000 gultasvietām.

Ķīnas valdība ir noslēgusi no ārpasaules arī citas pilsētas Hubei provincē.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins sestdien atzina, ka sakarā ar jaunā koronavīrusa straujo izplatību valsts nonākusi smagā situācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!