Foto: F64
Latvijas Māsu asociācija (LMa) aicina darba devējus nodrošināt māsas ar atbilstošiem individuālās aizsardzības līdzekļiem, informēja LMa prezidenta Dita Raiska.

Pēc viņas paustā, laikā, kad Pasaules Veselības organizācija pasludinājusi Eiropu par "Covid-19" pandēmijas epicentru un arī Latvijā apstiprināto saslimšanas gadījumu skaits palielinās, ir problēmas ar atbilstošu individuālo aizsardzības līdzekļu piegādi māsām un pārējam veselības aprūpes personālam.

LMa aicina medicīnas nozares darba devējus pastiprināt centienus nodrošināt savus darbiniekus ar pietiekami augstas kvalitātes individuālās aizsardzības līdzekļiem un nepieciešamā daudzumā.

Vienlaikus Raiska uzsvēra, ka aptuveni 40% strādājošo māsu ir pirmspensijas vai pensijas vecumā, un līdzšinējā informācija liecina, ka vecāka gadagājuma cilvēkiem ir paaugstināts gan inficēšanās, gan komplikāciju risks, saslimstot ar "Covid-19".

Tāpēc LMa aicina darba devējus vecāka gada gājuma māsām, kā arī māsām, kurām ir diabēts, elpošanas vai sirds saslimšanas, dot iespēju strādāt darbu, kur viņām ir mazāka iespēja saskarties ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19".

Raiska akcentēja, ka ārkārtējā situācijā arvien vairāk māsu ir iesaistītas jaunā koronavīrusa saslimušu pacientu aprūpē, tāpat māsas ir pakļautas stresam un spiedienam, ko rada darbs ar šādiem pacientiem. Rūpes par medicīnas darbinieku fizisko un psiholoģisko labsajūtu, lai viņi varētu turpināt svarīgo darbu ir ārkārtīgi būtiskas, uzsvēra asociācijas vadītāja.

LMa uzskata, ka šī ārkārtējā situācija nav saistīta tikai ar skaitļiem un medicīnas jautājumiem, bet tā ir arī par ikviena cilvēka un visas sabiedrības kopumā jūtām, emocijām, satraukumu, bailēm un raizēm, tāpēc ir nepieciešama arī psiholoģiskā pirmās palīdzības apmācība veselības aprūpes speciālistiem.

Tas nodrošinātu, ka tiek apmierinātas gan pacientu, gan arī medicīnas personāla emocionālās vajadzības, sacīja Raiska. "Ja mūs neuzklausīs un atbilstoši nerīkosies, tas var apdraudēt mūsu centienus pārvaldīt šo slimību. Bez emocionāla atbalsta maz ticams, ka norobežošana, ārstēšana, izolēšana un karantīna būs veiksmīga," uzsvēra Raiska.

LMa ir sabiedriska māsu profesionālā organizācija ar vadošo un aizstāvošo funkciju māsu profesijā. Asociācija veicina māsu profesijas attīstību un aprūpes kvalitāti ar ietekmi uz izglītību, aizstāvību un veselības aprūpes politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!