Foto: LETA

Atstāt valdību ārkārtas situācijā vai nomainīt ekonomikas ministru Ralfu Nemiro pret citu savas partijas cilvēku. Tādas izšķiršanās priekšā nonācis politiskais spēks "KPV LV", jo Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atņēmis ekonomikas ministram Ralfam Nemiro pielaidi valsts noslēpumam, bez kuras turpināt darbu pats Nemiro uzskata par neiespējamu. Kā vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga", visdrīzāk uz ministra krēslu tiks virzīts Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs.

Raidījumā norāda, ka, visticamāk "KPV LV" darbu valdībā turpinās, bet Nemiro atgriezīsies Saeimā, nomainot deputātu Aivaru Geidānu. Nemiro vietā uz ministra krēslu, iespējams, tiks virzīts Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Vitenbergs.

Tāpat raidījumā atgādina, ka, ja "KPV LV" varētu arī izlemt valdību pamest, tad partija zaudētu trīs ministru pozīcijas un politisko ietekmi. Partijas vadītājs Atis Zakatistovs līdz šim vairākkārt atkārtojis, ka ārkārtas apstākļos iziešana no valdības būtu bezatbildīga rīcība. Galīgo lēmumu partijas valde pieņems pirmdien, 16. martā.

"Nekā personīga" atgādina, ka jurists Nemiro ekonomikas ministra amatā stājās pagājušā gada 23. janvārī. Un tāpat kā pārējie partijas ministri, Nemiro sabiedrībā bija mazzināms, bez nopietnas politiskas pieredzes.

"Satversmes aizsardzības birojs Nemiro kā iesācējam speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu izsniedza uz īsāku termiņu – uz diviem gadiem. Tas nozīmē, ka specdienestam bija iemesli, kāpēc padziļinātāk pārbaudīt Nemiro darījumus, paziņu loku, dzīvesveidu, ko ierasti ņem vērā, lai izvērtētu personas spējas glabāt valsts noslēpumu. Nemiro iepriekš strādājis par advokātu. Stājoties ekonomikas ministra amatā bijis sadarbības partneris advokātu birojā "Rebenoks un Vilders". Viens no advokāta biroja partneriem Pavēls Rebenoks pēc Nemiro apstiprināšanas kļuva par ministra padomnieku un tuvu sabiedroto. Nemiro apstiprina, ka pielaide sākotnēji bijusi tikai uz diviem gadiem. Tas viņu neesot izbrīnījis, jo tāda situācija bijusi vēl dažiem ministriem valdībā," skaidro raidījumā.

SAB šī gada 12. martā ir pieņēma lēmumu anulēt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam ekonomikas ministram. Speciālās atļaujas anulēšanas iemeslus SAB publiski nekomentē.

Raidījumā uzsver, ka SAB direktors lēmumu pieņem, pamatojoties uz likumā "Par valsts noslēpumu'' noteiktajiem kritērijiem. SAB ir uzklausījis Nemiro un informējis par iemesliem, kuru dēļ speciālā atļauja var tikt anulēta.

Paziņojums par lēmumu Nemiro ir nosūtīts uz viņa deklarēto adresi, vienlaikus informējot par pieņemto lēmumu arī Ministru prezidentu.

Nemiro raidījumam apstiprināja, ka amatu plāno atstāt.

SAB lēmumu Nemiro ir tiesības pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Ģenerālprokurora lēmumu savukārt var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!