Foto: Shutterstock
Pirmdiena, 23. marts, bija pirmā diena, kad Latvijā realizēta skolasbērnu mācīšanās attālināti valstī izsludinātā ārkārtējā stāvokļa dēļ. Divas vietnes, kas šo procesu nodrošina tiešsaistē, jūtas izturējušas jau iepriekš paredzēto pieslēgumu un lietojamības slodzi.

Pirmdienas rītā sociālajos tīklos daudzi vecāki norādīja uz vietnes "E-klase" nespēju nodrošināt attālināto mācību darbu, dažbrīd lapa pat "uzkārusies" pavisam.

Kā savā paziņojumā medijiem pauž "E-klases" direktors Jānis Kaģis, vietne bijusi gatava pārslodzei – jau pirms tam sistēmas jauda tikusi desmitkāršota.

"Dienas laikā e-klasei pieslēdzās ap 400 tūkstošiem lietotāji, kas ir neskaitāmas reizes vairāk, nekā parasti šajā laika posmā. Turklāt šie lietotāji nevis vienkārši pieslēdzās sistēmai, bet arī veica daudz vairāk dažādu darbību, kā parasti. Lai arī brīžiem sistēma darbojās lēnāk, brīžiem ātrāk, tās darbība bija nepārtraukta," portālam "Delfi" stāsta Kaģis.

"E-klases" vadītājs aicina pedagogus darba organizācijai izmantot "E-klases" dienasgrāmatas iespējas un attālinātajam mācību procesam piemērotās platformas, piemēram, "uzdevumi.lv" un "soma.lv", tādejādi izvairoties no darba uzdevumu došanas E-klases pastā. Šādi ne vien skolotajam būs ērtāk nodot uzdevumus skolēniem, bet arī nenāksies pārskatīt skolēnu atbildes pastā, kas atsevišķu priekšmetu skolotājiem var sasniegt pat trīsciparu skaitli.

Situācija, kad visā Latvijā vienlaicīgi tiek uzsāktas mācības attālināti, ir unikāla. Tas ir izaicinājums visām iesaistītajām pusēm, uzskata Kaģis.

Savukārt portāla "Uzdevumi.lv" vadītājs Edgars Škutāns pirmdien pulksten 11. portālam "Delfi" neslēpa, ka rīta cēlienā vietnei pieslēgušies divdesmit reižu vairāk lietotāju nekā parasti. Pārrāvumi portāla darbībā bijuši vien uz īsu brīdi – ne ilgāku kā minūte, un tas noticis mirkļos, kad tehniski notikusi pārslēgšanās uz lielākām jaudām.

"Nepārtraukti monitorējam situāciju un nepieciešamības gadījumā pārslēgsimies uz vēl lielākām jaudām," pirmdienas pievakarē portālam "Delfi" skaidroja Škutāns.

Kā ziņots, no šodienas mācības Latvijas skolās tiek organizētas tikai attālinātā režīmā, nosaka valdības izsludinātais ārkārtējās situācijas regulējums. Valdība nolēma sākot ar 13. martu mācības skolās un augstskolās organizēt attālināti.

Lai spētu nodrošināt attālinātās mācības visu klašu skolēniem, Izglītības un zinātnes ministrija apzināja skolas un centās noskaidrot skolēnu viedierīču un interneta pieejamību. Atklājās, ka valstī ir nedaudz vairāk nekā 5000 skolēnu, kuriem šādu rīku nav, tāpēc valsts un mobilo pakalpojumu operatori vienojās sagādāt 5000 viedierīces, kuras pie skolēniem varētu nonākt šīs nedēļas beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!