Foto: LETA

Rēzeknes slimnīcā saslimšana ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 konstatēta kādam ārstam, ceturtdien vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Pacientiem nav jāuztraucas, ka Rēzeknes slimnīca varētu tikt slēgta, piektdienas rītā intervijā LTV sacīja veselības ministre Ilze Vinķele (AP). Viņa uzsvēra, ka epidemiologi strādā gan ar Covid-19 inficēto ārstu, gan Rēzeknes slimnīcas vadību. Jau esot apzinātas kontaktpersonas un veikti visi nepieciešamie piesardzības pasākumi.

Informāciju par saslimšanas gadījumu SPKC saņēma ceturtdien. SPKC epidemiologi sazinājās ar Rēzeknes slimnīcas vadību, lai sniegtu rekomendācijas slimnīcas turpmākai darbībai. Tāpat sadarbībā ar slimnīcu ir apzinātas visas kontaktpersonas, kurām noteikta mājas karantīna.

Saslimušajam ārstam ir sniegti ieteikumi tālākai rīcībai. Tāpat ir uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai izsekotu infekcijas avotu un apzinātu pacientus.

Rēzeknes slimnīca turpina darbību.

Pilsētas pašvaldības pārstāvis Kārlis Pozņakovs aģentūrai LETA pauda, ka par notikušo darba dienas beigās informēta arī domes vadība. Piektdienas rītā plānota pašvaldības un slimnīcas vadītāju tikšanās, lai lemtu par turpmākajām darbībām. Pozņakovs pieļāva, ka, visdrīzāk, slimnīcas apmeklētājus gaida vēl stingrāki ierobežojumi.

Sasirgušais ārsts ir izolēts. Pozņakova rīcībā nav informācijas, vai mediķis ir kontaktējies ar kādu no Covid-19 slimniekiem iestādē vai arī inficējies citā veidā.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sociālajā tīklā "Twitter" norādīja, ka ārstniecības iestādes ir svarīgi pasargāt no koronavīrusa izplatības mediķu un pacientu drošībai, un tieši tādēļ tika ierobežoti pakalpojumi, kas nav kritiski un neatliekami.


Jau vēstīts, ka Latvijā kopumā apstiprināti 244 saslimšanas gadījumi ar Covid-19.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!