Foto: Reuters/Scanpix

Bulgārijas valstspiederīgajiem, kuri tranzītā netika ielaisti Lietuvā, karantīna tiks noteikta Latvijā. To paredz veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) rīkojums, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Šāds lēmums pieņemts, jo Lietuvas kompetentās iestādes neielaida Lietuvā tranzītā no Somijas, Igaunijas un Latvijas ceļojošus Bulgārijas valstspiederīgos, no kuriem vienam tika laboratoriski apstiprināta Covid-19 saslimšana.

Tā kā šīm personām Latvijā nav deklarētās dzīvesvietas, ir palielināts infekcijas izplatīšanās risks sabiedrībā.

Līdz ar to, pieņemts lēmums noteikt karantīnas režīmu ārzemnieku uzturēšanās vietai bijušās Mežotnes internātvidusskolas telpās un teritorijā Bauskas novadā, norādīja VM. Kopumā 18 personām noteikta karantīna, portālam "Delfi" norādīja VM pārstāve Anna Strapcāne.

Rīkojums paredz, ka ārzemniekiem būs aizliegts atstāt šo uzturēšanās vietu. Pārkāpumu gadījumos tiks iesaistīta Valsts policija.

Policija nodrošinās arī uzturēšanās vietas norobežošanu, apsardzi un sabiedriskās kārtības uzturēšanu.

Karantīnas vietā atrasties varēs arī mediķi, ja būs nepieciešams sniegt neatliekamo medicīnisko palīdzību, kā arī personas, kuras nodrošina kārtību un piegādā pārtiku.

Tiks novērots Bulgārijas valstspiederīgo veselība stāvoklis un sniegta visa nepieciešamā palīdzība, savukārt uz vietas tiks nodrošināta ne mazāk kā divu metru distances ievērošanu starp personām.

Šajā karantīnas vietā jaunus ārzemniekus varēs ievietot tikai saskaņojot ar speciāli izveidoto komisiju, kura koordinē karantīnas pasākumus un nosaka pretepidēmijas pasākumus, uzsvēra VM.

Atbildīgā iestāde par Slimību profilakses un kontroles centra noteikto profilakses un pretepidēmijas pasākumu organizēšanu un veikšanu uzturēšanās vietā ir Bauskas novada pašvaldība.

Vienlaikus Veselības ministrija ar individuālās aizsardzības līdzekļiem nodrošinās policijas darbiniekus un citas personas, kuras iesaistītas noteikto pretepidēmijas pasākumu īstenošanā.

Bulgārijas valstspiederīgajiem tiek nodrošināta pilna izolācija, apliecināja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks (ZZS).

Viņš klāstīja, ka par karantīnas noteikšanas vietu bija jālemj svētdien. Lai arī Mežotne nav Lietuvas robežai tuvākā vieta, skolas ēka izvēlēta, jo tajā bija iespējams izvietot tik lielu cilvēku skaitu. Liela daļa viesnīcu nestrādā vai arī nespēj uzņemt uzreiz 18 cilvēkus, skaidroja Jātnieks.

Tāpat internātskolas ēka nodota Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) apsaimniekošanā, jo organizācija tajā plāno sniegt sociālos pakalpojumus. Tā kā LSK ir starptautiska organizācija, kas palīdz cilvēkiem visā pasaulē, arī šajā gadījumā telpu atvēlēšana ārzemniekiem bijusi pašsaprotama.

"Šādā situācijā kā viņi varēja nonākt ikviens no mums," pauda Jātnieks.

Pašvaldība jau ir saņēmusi zvanus no vietējiem ar pārmetumiem par karantīnas vietas izveidi, taču objektā tiek nodrošināta pilna izolācija, uzsvēra domes priekšsēdētājs, aicinot vietējos netuvoties slēgtajai teritorijai. Internātskolas ēkas atrodas ciema teritorijā, taču to tiešā tuvumā neesot māju.

Ārzemnieki dzīvo skolas dienesta viesnīcā, un pašvaldības uzdevums ir ārzemniekiem nodrošināt siltumu un maltīti, un šis darbs uzticēts pagasta pārvaldei. Ēdienu karantīnā esošajiem nodrošinās uzņēmumi, ar kuriem pašvaldībai noslēgti sadarbības līgumi.

Pašvaldībai ziņots, ka ārzemnieki Mežotnē uzturēsies divas nedēļas, taču turpmākais atkarīgs no vēstniecību darbu starptautiskajā līmenī.

Līdzekļus, ko pašvaldība ieguldīs ārzemnieku uzturēšanā, paredzēts atgūt no valsts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!