Foto: DELFI

Latvijai kopumā ar jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanu un Covid-19 slimības kontroli klājas salīdzinoši labi. Laikus ieviesti Latvijas situācijai atbilstīgi ierobežojumi. Tie primāri balstīti infektologu un epidemiologu ieteikumos, kas pēc tam pārtapuši politiskos un administratīvos lēmumos. Par veiksmi uzskatu spēju pārliecināt kolēģus valdībā, ka epidemioloģiska krīze jārisina pierādījumos balstīti un sekojot ekspertu ieteikumiem. No šīs pieejas neplānoju atkāpties.

Ārkārtējā situācija Latvijā ar virkni ierobežojumu tika ieviesta 12. martā. Latvijas ierobežojumi, salīdzinot ar vairuma Eiropas valstu ierobežojumiem, ir pat ļoti mēreni.

Mums nav no kaimiņiem jāaizņemas suns, lai izietu pastaigā, jo citādi atrašanās laukā ir aizliegta. Būtiski paturēt prātā, ka apstiprināto Covid-19 pozitīvo cilvēku skaits ārkārtējās situācijas izsludināšanas dienā bija vien 16.

14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstošiem cilvēku pīķi ar 20,7 gadījumiem sasniedza 5. aprīlī. Tas ir četras nedēļas pēc ierobežojumu ieviešanas. Sabiedrībai apzinīgi līdzdarbojieties un ievērojot epidēmijas ierobežošanas pasākumus, divarpus nedēļas vēlāk, 22. aprīlī, sasniedzām zemāko rādītāju ar 9,6 gadījumiem uz 100 tūkstošiem. 23. aprīlī tie ir 9,8 gadījumi.

Un šajā brīdī sākas diskusija par ierobežojumu atcelšanu. Jā, cilvēki ir noguruši. Jā, mirstības rādītāji no Covid-19 ir zemi un nešķiet draudīgi. Jā, ekonomika stājas. Jā, gribas atpakaļ normālo dzīvi. Man arī, maniem bērniem arī. Tomēr svarīgi ir izturēt Latvijā noteiktos ierobežojumus līdz 12. maijam. Jo, izturot tagad, pēc šī datuma pakāpeniski tos varēsim mazināt. Un katrs, pilnīgi katrs no mums, var pielikt savu roku, lai pēc 12. maija mēs pakāpeniski atgriezos ierastajā dzīvē, kas gan būs ar noteiktām paliekošām izmaiņām.

Bet ir trīs vienkāršas izvēles un rīcības, ar kurām var dot savu artavu ierobežojumu paildzināšanā un ekonomikas vārdzināšanā.

1. Neievērojot distancēšanos, pulcēties āra kafejnīcās un ar draugiem baudīt pavasari un svinēt satikšanos klātienē. Ar šo nošauj divus zaķus – pakļauj infekcijas pārnesei sevi un savus draugus, kā arī mudina valdību pieņemt lēmumu par āra kafejnīcu slēgšanu, respektīvi – trāpa arī pa kafejnīcas īpašnieku.

2. Doties dabā apmeklētāju iecienītās un plaši apmeklētās atpūtas vietās. Sak', purva takā noķertam koronavīrusam pavisam cita garša.

3. Salādēt auto visu ģimeni un doties iepirkties uz pārtikas lielveikalu vai kādu no būvniecības un dārza veikaliem.

Tieši tik vienkāršas ir izvēles – līdz 12. maijam ievērot 2x2 distancēšanās nosacījumus vai izmēģināt kādu no aprakstītajiem trīs punktiem. Ar 2x2 pieeju ārkārtējās situācijas ierobežojumus virzām uz pakāpeniskas mīkstināšanas pusi. Ar pretēju rīcību – pieliekam roku inficēšanās izplatībā un, līdz ar to, arī nepieciešamībai noteikt ilgākus un striktākus ierobežojumus. Šoreiz nu gan izvēle ir katra paša rokās.

Lai jaukas brīvdienas un laba veselība! Ticu, ka mēs varam apzinīgi un apzināti izdarīt izvēles, kas ierobežo Covid-19 izplatību.

P.S. Trīs ieteikumi ir lietoti ironiskā veidā un NAV uzskatāmi par manu ieteikumu atbalstāmai rīcībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!